Svijet

Australija prodaje Njemačkoj 100 oklopnih vozila, cijena veća od 600 miliona eura

Australija je danas potpisala ugovor o izvozu više od 100 oklopnih vozila u Njemačku, što se opisuje kao „najteži“ ugovor australske odbrambene industrije u historiji.

FOTO: EPA/HANNIBAL HANSCHKE
FOTO: EPA/HANNIBAL HANSCHKE

Prema ugovoru će njemački proizvođač oružja Rheinmetall izrađivati nosače teškog oružja Boxer u svojoj tvornici u istočnoj australskoj državi Queensland. Vozila će potom biti izvezena za korištenje njemačkoj vojsci.

Sporazum je odobren u njemačkom parlamentu, nakon što je australski premijer Anthony Albanese prisustvovao potpisivanju načelnog ugovora između Njemačke i Australije tokom svoje posjete Berlinu u julu.

Ugovor, koji će australskoj ekonomiji donijeti više od milijardu australskih dolara osigurat će više od 600 izravnih radnih mjesta, a još više kad se ubroji opskrbni lanac, rekao je Albanese.

Australski ministar odbrane Richard Marles rekao je da je ovaj ugovor najveći vojni izvozni sporazum u historijii zemlje.

“Izrada i izvoz oklopnih nosača teškog oružja Boxer njemačkoj vojsci naglašava jačanje je odnosa naših dviju zemalja”, rekao je u izjavi, prenosi Index.