Svijet

Australija gradi najveću mornaricu od Drugog svjetskog rata

Australija je u utorak predstavila desetogodišnji plan za udvostručenje svoje flote velikih ratnih brodova i povećanje potrošnje za odbranu za dodatnih sedam milijardi američkih dolara, suočena s ubrzanom azijsko-pacifičkom utrkom u naoružanju.

FOTO: EPA-EFE/FRANCIS R. MALASIG
FOTO: EPA-EFE/FRANCIS R. MALASIG
Ilustracija

Prema planu, Australija će dobiti mornaricu od 26 velikih površinskih borbenih brodova, u odnosu na današnjih 11. To je najveća flota koju ćemo imati od kraja Drugog svjetskog rata rekao je ministar odbrane Richard Marles, javlja France 24.

Ova objava dolazi nakon povećanja naoružanja od strane rivala Kine i Rusije, te usred sve većeg sukoba između saveznika predvođenih SAD-om i autoritarnih vlada.

Australija će dobiti šest fregata klase Hunter, 11 fregata opće namjene, tri zračna ratna razarača i šest najsavremenijih površinskih ratnih brodova koji ne moraju imati posadu.

Dio flote će biti naoružan Tomahawk projektilima sposobnim za dugometne udare na mete duboko unutar neprijateljskog teritorija što predstavlja glavnu sposobnost odvraćanja.

Prema planu bi Australija povećala svoju potrošnju za odbranu na 2,4 posto bruto domaćeg proizvoda, iznad cilja od dva posto koji su postavili njezini NATO saveznici.