Magazin

Arheolozi pronašli 2000 godina staru ruku s misterioznim simbolima: Jedan detalj ih je iznenadio (VIDEO)

U sjevernom dijelu Španije istraživači su naišli na veoma intrigantno otkriće: bronzanu ruku koja datira od prije, otprilike, 2.000 godina, sve do doba željeza, s četiri linije čudnih simbola urezanih preko njene površine.

FOTO: SCREENSHOT/YOUTUBE/
ARANZADICIENCIA
FOTO: SCREENSHOT/YOUTUBE/ ARANZADICIENCIA

Novo istraživanje sugerira da je ovaj drevni epigraf povezan s drevnim paleohispanijskim jezicima i možda je bio dio jezika koji se razvio u baskijski jezik u današnjoj Španiji.

Područje je poznato po tome što je bilo naseljeno plemenom nazvanim Vasconi oko vremena kada bi ruka bila napravljena – plemenom koje nije ostavilo mnogo primjera pisanja, što je dovelo do pretpostavke da su bili nepismeni. Ova ruka pokazuje da to možda nije slučaj.

Poveznica s baskijskim jezikom

“Detaljna jezična analiza sugerira da skripta predstavlja grafički podsistem paleohispanijskog koji dijeli svoje korijene s modernim baskijskim jezikom i predstavlja prvi primjer vasconske epigrafije”, pišu istraživači u svojem objavljenom radu.

Orijentacija skripte, zajedno s položajem male rupe u predmetu i mjestom njegovog otkrića sugeriraju da je mogla biti obješena na ulazu u zgradu. Ovo pismo je urezano koristeći tehniku sgraffita za stvaranje linija, a zatim su dodani veći udarci. Nije jasno koje su alatke korištene, ali istraživači misle da je oštri željezni alat poput burina mogao biti jedan od njih.

Na temelju riječi koje su mogli identificirati i usporedbe s drugim artefaktima, istraživači smatraju da je jezik sastavljen od “različitog pod-sustava”. Iako nije moguće potpuno prevesti tekst, istraživači su pronašli neke zanimljive paralele s modernim baskijskim jezikom.

Jedna od ključnih veza koje istraživači uspostavljaju je između prvog riječi na ruci, sorioneku, i baskijske riječi zorioneko, što znači sretno. To upućuje i na značenje poruke na ruci i na veze s baskijskim jezikom. “Tekst urezan na ovom artefaktu, koji je pronađen na ulazu u stambenu zgradu, interpretira se kao apotropaic, znak koji moli za sreću”, pišu istraživači.

Šta je na ruci

Moguće je da je ruka imala neku vrstu ritualnog ili kulturnog značaja, prema istraživačima. Starodrevni Iberijci su navodno odsjekli desne ruke svojih zarobljenika, primjerice – iako unatoč tome što je desna ruka, uporaba simbola izgleda benignije.

Otkriveno je nekoliko artefakata iz doba željeza koji prikazuju stražnju stranu otvorene desne ruke u vasconskim i iberskim područjima, a još jedan, realističniji artefakt iz sličnog vremenskog razdoblja pronađen u Zafaru (Jemen) također ima zanimljivu sličnost.

Tim navodi da varijacije u veličini slova i neke nepravilnosti u potezima slova sugeriraju prilično nepažljiv i neplaniran pristup pisanju. Osim toga, bronca je uobičajeni materijal na tom području, pa istraživači misle da je mogla biti izrađena na mjestu gdje je pronađena.

Istraživanje se nastavlja o tzv. Ruci Irulegi, nazvanoj prema mjestu na kojem je pronađena, i što nam može reći o Vasconima – posebno u pogledu pisanog jezika koji je postojao prije dolaska Rimljana. “Nova epigrafija predstavljena ovdje pruža podršku rastućem shvaćanju da su drevni Vasconi poznavali i koristili pisanje, barem do određene mjere”, pišu istraživači.

Prihvati notifikacije