Magazin

Senzacionalno otkriće: Arheolozi pronašli olupinu broda staru tri milenijuma

U istočnom Mediteranu otkriveni su ostaci broda i tereta koji je prevozio, a za koje se vjeruje da su stari 3.300 godina, objavili su izraelski arheolozi.

More
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Stotine netaknutih amfora otkrivene su 90 kilometara od sjeverne obale Izraela na dubini od 1.800 metara.

Iz Izraelske uprave za antikvitete (IAA) kažu da ovo otkriće sugeriše da su mornari iz tog razdoblja za navigaciju koristili položaj sunca i zvijezda.

Prema IAA, radi se o najstarijoj olupini koja je pronađena u ovom regionu. Brod je vjerovatno potonuo tokom oluje ili zbog gusarskog napada.

“Ovo otkriće otkriva nam kao nikada prije navigacijske vještine drevnih pomoraca”, rekao je Džejkob Šarvit, šef pomorske jedinice IAA-e. Dodao je da to pokazuje da su naši preci bili sposobni da preplove Sredozemno more.

S ove geografske tačke vidljiv je samo horizont. Za navigaciju su vjerovatno koristili nebeska tijela”, rekao je.

Teret su uočili roboti naftne kompanije Energean koja je tražila potencijalne nove izvore energije u blizini izraelske obale.

Kamere su snimile “nešto što je izgledalo kao velika hrpa amfora nagomilanih na morskom dnu”, rekla je Karnit Bahartan iz Energeana.

Samo dvije amfore – za koje se veruje da su ih koristili Kanaanci koji su živjeli na području koje se proteže od današnje Turske do Egipta – uklonjene su pomoću posebno dizajniranih alata, kako se ne bi poremetili preostali artefakti.

Bahartan kaže da je njihovo otkriće “zaista senzacionalno”. Rekla je da su poznata još samo dva brodoloma s teretom iz kasnog bronzanog doba u Sredozemnom moru, a oba su pronađena relativno blizu turske obale korišćenjem normalne ronilačke opreme.

“Na temelju ova dva otkrića, akademska pretpostavka do sada je bila da se trgovina u to vrijeme odvijala plovidbom od luke do luke, i da se brodovi nisu udaljavali od obale”, rekla je dr Bahartan.

“Otkriće ovog plovila sada mijenja naše cjelokupno razumijvanje drevnih pomorskih sposobnosti. Ono je prvo koje je pronađeno na tako velikoj udaljenosti od kopna”, rekla je.

Očekuje se da će posude biti izložene ovog ljeta u Nacionalnom kampusu za arheologiju Izraela u Jerusalimu, prenosi BBC.