IT

Apple predstavio iOS 17 – sa živim naljepnicama i NameDropom

Apple je prije nekoliko dana predstavio svoje nove iPhone uređaje.

FOTO: APPLE
FOTO: APPLE

Ali čak i korisnici Applea koji ne žele da kupe novi uređaj mogu se radovati ažuriranju u obliku operativnog sistema iOS 17. Ažuriranje sistema dolazi sa mnogo novih funkcija i željno su ga očekivali Apple fanovi. Raspon funkcija je ogroman.

Pozivi se sada mogu personalizirati fotografijama i animacijama, ili je najčešće korišteni sadržaj sada jasno grupiran u iMessages.

Nova funkcija “Pratnja” također (opcionalno) automatski obavještava kontakte kao što su prijatelji i porodica kada stignete na određenu lokaciju. Audioporuke također se transkribuju. Prijatelji emojija i sličnih sada mogu fotografije pretvoriti u žive naljepnice koje se mogu koristiti u porukama i koristiti kutiju za naljepnice na emoji tastaturi. Uz uslugu za razmjenu videoporuka FaceTime, korisnici sada mogu čak i snimiti video ili audioporuku ako je osoba koju pozivaju propustila poziv.

Ukoliko želite da kupite novi pametni telefon, možete birati između četiri nova modela. iPhone dolazi na tržište u varijantama iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max. Svi modeli koriste Appleov “Dynamic Island” na vrhu ekrana, koji se dinamički prilagođava obavijestima ili aktivnostima i prikazuje, naprimjer, kada se trenutno prima poziv.

Najuočljivija promjena za korisnike iPhonea vjerovatno će biti nova USB-C utičnica za punjenje umjesto Appleovih Lightning portova. Promjena je zasnovana na zahtjevu EU za ujednačenim utikačem za punjenje za različite vrste uređaja. U budućnosti, iPhone će se moći puniti istim kablovima kao i većina Android pametnih telefona, prenosnih računara ili bežičnih slušalica.

Prihvati notifikacije