IT

Android 14 brine i o bateriji: Evo što je još novo

Najpopularniji mobilni operativni sistem na svijetu uskoro će dobiti novu nadogradnju. Android 14 koji obećava poboljšanja na polju privatnosti, sigurnosti i performansi Google premijerno planira detaljnije predstaviti tokom ovogodišnjeg I/O-a planiranog za 10. maja.

FOTO: HOWTOGEEK.COM
FOTO: HOWTOGEEK.COM

Operativni sistem je u međuvremenu smješten u limbo razvojne bete, što znači da većina ljudi koji bi ga htjeli isprobati to još ne mogu. Na sreću, insajderi već neko vrijeme pišu o tome što novi operativni sistem kodnog imena ‘Upside Down Cake’ donosi.

Podsjećamo, ovo su značajke koje su dostupne u testnoj verziji Androida 14, što znači da možda neće biti dostupne u konačnoj verziji.

Poboljšani rad baterije

Google je uložio trud u kontroliranje potrošnje baterije na Androidu. Kompanija mijenja načine na koji sistem kontrolira pozadinske zadatke, preuzimanja i slanje podataka. Rezultat je potencijalno izvlačenje malo više rada iz svakog punjenja baterije. Sistem također nudi opciju provjere ‘vremena provedenog pred ekranom od prošlog punjenja’.

Veći fontovi i popravljeno povećavanje

Prebacivanje na veće fontove u Androidu 13 bilo je ograničeno na 130 posto, dok će u Androidu 14 ono porasti do 200 posto. Kompanija je također uredila da se dijelovi teksta poput naslova ne povećavaju, što će tekstove učiniti čitljivijim osobama koje imaju poteškoće s vidom.

Bljeskave notifikacije

Android 14 omogućava aktivranje bljeskanja kamere i ekrana pri dolasku novih obavjesti. Značajka je bila dostupna na Samsungovim uređajima i iPhoneu godinama, no do sad nije bila ugrađena u temeljni operativni sistem. Bljeskanje bljeskalice ili ekrana moguće je kontrolirati u opcijama.

Bolja podrška za velike zaslone

Prva star koju je Google najavio u sklopu rane verzije za proizvođače softvera, aplikacije su koje se adaptiraju raznim veličinama ekrana. Uz više alata i dostupnih savjeta za programere, vidjet ćemo aplikacije koje rade na smartfonima, preklopnim telefonima i tabletima – slično onome što je Apple već napravio sa aplikacijama koje rade na iPhoneu, iPadu i MacBooku.

Blokiranje pristupa fotografijama i videu

Ako vam Androidova opcija s kojom aplikaciji blokirate pristup svim fotografijama i videima, svidjet će vam se nadogradnja značajke s kojom ćete moći davati pristup pojedinim datotekama, slično Appleovoj funkciji koju je uveo s iOS-om 14.

Poboljšana sigurnost

S obzirom da malware često cilja starije verzije Androida kako bi izbjegao sigurnosne nadogradnje, Android 14 neće dozvoliti instalaciju starijih aplikacija napravljenih za Android 5.1 ili prije. Tu je i nekoliko sitnijih modifikacija napravljenih da poboljšaju sigurnost aplikacije, no ono najbolje definitivno je podrška za propusnice koje otključavate biometrijom ili vanjskim aplikacijama.

Regionalne opcije

Bez obzira preferirate li celzijuse ili fahrenheite, ponedjeljak ili nedjelju kao početak sedmice ili neke druge specifične opcije, Android 14 daje opciju prosljeđivanja vaših izbora u sve aplikacije koje ih koriste – čak i nakon sigurnosne pohrane podataka.

Satelitska povezivost

Nakon što je Apple uveo poziv satelitom u slučaju opasnosti, Google je opciju planirao donijeti i na Android. Način na koji će satelitska komunikacija raditi na Androidu 14 je trenutno nepoznat – no potvrđeno je da će ona biti dostupna na razini operativnog sistema.

Kloniranje aplikacija

Korisnici koji imaju više računa u istoj aplikaciji će voljeti ovu opciju. Druga instanca aplikacije dozvoljava simultano korištenje dva računa. Neki proizvođači smartfona dozvoljavaju ovu opciju u sklopu izabranih aplikacija, no sigurni smo da će službena opcija dostupna putem Androida sve raditi bolje. Radi se o ‘vrlo testnoj’ opciji koja možda neće doći zajedno sa izlaskom Androida 14, već malo kasnije, piše Wired.

Poboljšano dijeljenje podataka

Izbornik za dijeljenje podataka na Androidu dugo je bio nedoslijedan. Android 14 ne garantira nikakav konkretan napredak, no postoji šansa da će Google standardizirati i poboljšati trenutnu mješavinu ekrana za dijeljenje koji se pojavljuju kad želite nešto podijeliti.

Kad dolazi?

Android 14 trenutno je u verziji dostupnoj prilagođenoj proizvođačima softvera. Više ćemo o njemu vjerojatno saznati tokom ovogodišnjeg Google I/O-a zakazanog za 10 maj. Službena će beta, tim rečeno, vjerojatno postati dostupna ubrzo nakon predstavljanja, dok će konačna inačica stići u kasnom avgustu ili ranom septembru.

Prihvati notifikacije