BiH

Amnesty International o posljednjoj presudi: Važno je, ovo je najdugotrajnije suđenje u historiji suđenja za ratne zločine

Međunarodna organizacija Amnesty International pozdravila je odluku Žalbenog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma UN-a da potvrdi presudu bivšim šefovima Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću i da im poveća zatvorske kazne sa 12 na 15 godina.

FOTO: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA
FOTO: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

“Današnja odluka je historijski trenutak koji dovodi do kraja najdugotrajnijeg suđenja u historiji suđenja za ratne zločine. Ne ostavlja nikakvu sumnju u umiješanost policije i bezbjednosnih službi Srbije u ratne zločine u Bosni i Hercegovini, što vlasti Srbije i danas negiraju”, rekla je istraživačica za Evropu Amnesty Internationala , Jelena Sesar.

Podcrtala je da je presudom je potvrđena prvobitna presuda da su visoki zvaničnici Srbije krivi za zločine po međunarodnom pravu i utvrđeno da su doprinijeli udruženom zločinačkom poduhvatu, koji je imao za cilj nasilno i trajno uklanjanje nesrba sa velikih područja Bosne i Hercegovine.

“Iako ova presuda može donijeti određenu reparaciju za žrtve, važno je imati na umu da hiljade slučajeva ratnih zločina u Bosni i Hercegovini ostaju neriješeni, a mnogi od onih koji su osumnjičeni za krivičnu odgovornost za zločine su i dalje na slobodi. Umjesto veličanja osuđenih ratnih zločinaca, lideri u regionu moraju više raditi na tome da sve odgovorne za ratne zločine privedu pravdi i žrtvama pruže pravdu, istinu i reparaciju”, navela je.

Podsjetimo, Stanišić, bivši šef Službe državne bezbjednosti Srbije, i Simatović, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO), nakon obnovljenog postupka su prvostepenom presudom osuđeni na po 12 godina zatvora za učešće u zločinima u BiH. Pred Haškim tribunalom nijedan državni funkcioner Srbije ranije nije bio osuđen za umiješanost u rat u BiH.

Pretresno vijeće konstatovalo je brojne zločine koje su srpske snage počinile u Hrvatskoj i BiH od 1991. do 1995. godine, a odgovornost Stanišića i Simatovića utvrdilo je samo u dijelu koji se odnosi na Bosanski Šamac. Proglašeni su krivim za pomaganje i podržavanje ubistava, deportacije, prisilnog premještanja i progona u Bosanskom Šamcu.