BiH

Amir Zukić i ostali: Hoće li biti novo suđenje za nezakonita zapošljavanja?

Sarajevski Općinski sud je za ponedjeljak, 17. juni zakazao statusnu konferenciju u obnovljenom suđenju u slučaju Amir Zukić i četvorici optuženih za zloupotrebe prilikom zapošljavanja u javnim preduzećima, potvrđeno je za Detektor.

Amir Zukić
FOTO: BIRN

Na ovom ročištu bit će dogovorena dinamika obnovljenog postupka nakon što je sarajevski Kantonalni sud ukinuo prvostepenu presudu iz jula 2022. godine. Tom presudom su Amir Zukić, Safet Bibić, Esed Džananović, Ramiz Karavdić i Senad Trako proglašeni krivima za primanje dara i nezakonito posredovanje prilikom zapošljavanja u 2016. godini, te su osuđeni na kazne od godinu i po do šest godina zatvora.

Kazne i optužbe

Ranijom presudom Zukić, bivši generalni sekretar Stranke demokratske akcije, osuđen je na tri godine zatvora, koliko je dobio i Džananović, tadašnji izvršni direktor za elektrodistribuciju Elektroprivrede BiH. Bibić, koji je bio tehničar na Kliničkom centru Univerziteta u

Sarajevu i član više upravnih i nadzornih odbora, osuđen je na šest godina, Karavdić na dvije, a Senad Trako, tadašnji funkcioner Bosanskohercegovačke patriotske stranke, na godinu i po zatvora.

Optuženi su za primanje dara i trgovinu uticajem nezakonitim posredovanjem prilikom zapošljavanja više osoba, od kojih su traženi iznosi od 11.000 do 20.000 maraka. Novac je, kako se navodi, u nekim slučajevima predavan, a u nekim nije jer je došlo do hapšenja optuženih.

Oslobađanje i žalbeni postupci

Prvostepenom presudom su Asim Sarajlić i Nedžad Trako oslobođeni. Pojedinih tačaka oslobođeni su i Zukić, Bibić te Senad Trako. Nakon iznošenja žalbi, Kantonalni sud je u novembru prošle godine odbio žalbene navode Tužilaštva u odnosu na optužene koji su oslobođeni od pojedinih tačaka optužnice. Međutim, ukinuo je prvostepenu presudu u dijelu u kojem je Bibić oslobođen od optužbe za protivzakonito posredovanje.

Povratak na ponovno suđenje

Djelimično je uvažena žalba branilaca optuženih Zukića, Bibića, Senada Trake, Karavdića i Džananovića, te je osuđujući dio presude ukinut, a predmet vraćen na ponovno suđenje. Očekuje se da će statusna konferencija 17. juna odrediti tempo i dalji tok obnovljenog suđenja.