Svijet

Amerikanci presreli četiri ruska aviona kod Aljaske

Sjevernoameričko zapovjedništvo zračne i svemirske obrane (NORAD) je objavilo kako je na Aljasci pratilo i presrelo četiri ruska zrakoplova koji su tokom jučerašnjeg dana ulazili i djelovali unutar zone zračne identifikacije.

FOTO: EPA-EFE
FOTO: EPA-EFE

Iz NORAD-a su dodali kako su ruski avioni ostali u međunarodnom prostoru, odnosno nisu ušli u američki ili kanadski suvereni zračni prostor.

Dva lovca F-16 presrela su ruske avione, pri čemu su imali podršku dva lovca F-35A, jednog E-3 Sentry i dva KC-135 Stratotankera. “Ova ruska aktivnost u sjevernoameričkoj zoni zračne identifikacije događa se redovito i ne smatra se prijetnjom, niti se aktivnost smatra provokativnom”, navodi se u saopćenju.

Incident nema veze s neidentificiranim objektima u zraku

Ove su taktike uobičajene za Ruse, koji to čine u prosjeku šest do sedam puta godišnje otkako su obnovili aktivnost 2007. godine. Također, ovaj incident nije povezan s nedavnim incidentima koji uključuju objekte u zraku koje je američka vojska oborila posljednjih sedmica.

“NORAD procjenjuje da ova ruska letačka aktivnost nije ni na koji način povezana s nedavnim operacijama NORAD-a i Sjevernog zapovjedništva SAD-a u vezi s objektima u zraku iznad Sjeverne Amerike tokom posljednje dvije sedmice”, stoji u priopćenju.

Prihvati notifikacije