IT

Amerika u strahu od Kine ulaže stotine milijardi u razvoj čipova 

FOTO: TAIWAN SEMICONDUCTOR MANUFACTURING CO., LTD./SCREENSHOT
FOTO: TAIWAN SEMICONDUCTOR MANUFACTURING CO., LTD./SCREENSHOT

SAD će uložiti dodatne milijarde dolara i to kroz različite tipove subvencija. 

Američki političari odobrili su zakon osmišljen kako bi se naciji pomoglo da se bolje takmiči sa Kinom, i to jačanjem domaće proizvodnje poluprovodnika, a revidirana verzija plana predstavljena 2020. sad se suočava s posljednjom preprekom prije nego što bude predstavljena predsjedniku Biden-u na konačno odobrenje. 

Većina senatora odobrila je Zakon o CHIPS-u i nauci (CHIPS and Science Act), izvorno nazvan Zakon o CHIPS-u za Ameriku, otvarajući tako put glasanju, za šta razni tamošnji (američki, ne kineski) mediji nagađaju da bi se moglo desiti vrlo brzo, odnosno već u narednih nekoliko dana.

Nakon toga će se predsjednik Joe Biden suočiti s otkucavanjem sata da potpiše zakon, jer se Kongres raspušta početkom avgusta, prenosi Smartlife. 

Reuters je objavio da prijedlog zakona uključuje subvencije od oko 52 milijarde dolara za podsticanje američke proizvodnje poluprovodnika. 

Senator Chuck Shummer na svom Twitter nalogu objavio je kako prijedlog zakona nudi razne pogodnosti. 

Zakon o CHIPS-u i nauci, takođe odobrava više od 170 milijardi dolara tokom perioda od pet godina za podsticanje i podršku inovacijama i razvoj drugih američkih tehnologija, iako je Reuters primijetio da Kongres još uvijek treba da donese posebna odobrenja finansiranja upravo za ove elemente. 

Tokom 2021. godine Senat je odobrio izvorni prijedlog zakona od 250 milijardi dolara za domaću industriju čipova, ali se do sada nikad nije glasalo o njemu. Kašnjenje je navodno dovelo do toga da je Intel zaustavio radove na novoj fabrici, a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) je objavio da će mu biti potrebno više vremena od planiranog za izgradnju i pokretanje fabrike na jednoj od svojih lokacija u SAD. 

SAD se godinama unazad suočava sa kineskom nadmoći u domenu proizvodnje i inovacija koje obuhvataju poluprovodnike i krajnje čipove, ali i sa činjenicom da će preseljenje i pokretanje proizvodnje istih u SAD odnijeti desetine milijardi dolara zbog drugačije ekonomije, skuplje radne snage i manjka infrastrukture ove industrije. 

Prihvati notifikacije