Svijet

Američki kongresmen hvalio Hitlera na Facebooku

Američki kongresmen, George Santos, republikanac čija je historija laži o njegovoj prošlosti uključivala da je jevrejski potomak onih koji su preživjeli holokaust, čini se da hvali Hitlera i šali se o ubijanju Židova u novootkopanoj, godinama staroj objavi na Facebooku.

FOTO: EPA-EFE/WILL OLIVER
FOTO: EPA-EFE/WILL OLIVER

U komentaru koji je Santos navodno ostavio ispod objave prijatelja 2011. godine, budući kongresmen je napisao “visoki hitler lololololololololololololol” i “neka je neko ubije! Židovi i crnci uglavnom lolllolol!!!” Bivši Santosov prijatelj poslao je snimke zaslona u međuvremenu izbrisanog komentara, portalu Patch iz Glen Covea u državi New York. Stranica je potvrdila istinitost sa Santosovim bivšim cimerom, koji je takođe rekao da se Santos znao šaliti o plaćanju računa za vrijeme obroka, “ali je to odbacio govoreći da je Jevrej”.

Santosov advokat Joseph Murray rekao je za Patch da je komentar “potpuno lažan”, dodavši: “Nema tu apsolutno ništa o čemu bi se moglo razgovarati.”

GOP okruga Nasau već je pozvao Santosa da podnese ostavku zbog njegovih laži, koje su otkrivene u decembarskoj istrazi New York Timesa objavljenoj nakon što je pobijedio na izborima, a Republikanska jevrejska koalicija rekla je da više nije dobrodošao na njihove događaje.

Posebnu zabrinutost lokalnog stranačkog ogranka bile su lažne tvrdnje kongresmena o njegovom jevrejskom porijeklu.

Obje stranke već slažu moguće zamjene ako Santos odstupi, uključujući okružnog zakonodavca Mazija Melesa Pilipa, etiopsko-izraelskog republikanca, prenosi Jewish News.

Prihvati notifikacije