Svijet

Američka potpredsjednica Harris smatra da je previše nevinih civila ubijeno u Gazi

Američka potpredsjednica Kamala Harris izjavila je da Izrael treba poštovati međunarodno humanitarno pravo i napomenula da je mnogo nevinih civila ubijeno u Gazi, javlja Anadolu.

FOTO: AA
FOTO: AA
Arhiva

Harris je jučer prisustvovala 28. konferenciji država članica Konvencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama u Dubaiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE).

Na marginama konferencije razgovarala je sa predsjednikom UAE-a Mohamedom bin Zayedom Al Nahyanom, egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom al-Sisijem i jordanskim kraljem Abdullahom II.

Harris je nakon sastanaka istakla da su scene iz Gaze potresne.

“Vrlo je važno kako se Izrael brani. U Gazi je previše nevinih civila ubijeno. Stradanje civila i slike iz Gaze su veoma potresne”, rekla je američka potpredsjednica.

Istakla je da Palestinci moraju upravljati Gazom kako bi se postigao trajni mir u regionu, dodajući da se palestinska vlast mora osigurati voljom svog naroda.

Harris je naglasila da je protiv prisilnog raseljavanja Palestinaca.

“Neće biti ponovne okupacije, opsade ili blokade. Neće biti gubitka teritorija i Gaza se neće koristiti kao platforma za terorizam”, kazala je ona.

Prihvati notifikacije