Ekonomija

Amazon planira investirati dodatnih deset milijardi eura u Njemačkoj

Kompanija Amazon planira uložiti još deset milijardi eura u Njemačkoj, uglavnom u "Cloud Computing" ili usluge u “oblaku”.

FOTO: EPA-EFE/FILIP SINGER
FOTO: EPA-EFE/FILIP SINGER

U saopštenju Amazon Web Services (AWS), Amazonove podružnice koja pruža usluge računarstva u “oblaku”, navedeno je da kompanija planira uložiti 8,8 milijardi eura u regiji Rajna-Majna do 2026. godine kako bi proširila postojeću infrastrukturu i aktivnosti.

Cloud Computing ili usluge u “oblaku” je paradigma informatičke tehnologije koja opisuje pružanje IT infrastrukture kao što je prostor za pohranu podataka ili aplikacijski softver kao uslugu putem interneta.

Dodaje se da će Amazon uložiti dodatnih 1,2 milijarde eura u logističke centre, robotsku tehnologiju i sjedište kompanije u Njemačkoj.

“Ova investicija od deset milijardi eura će biti usmjerena na AWS usluge u Njemačkoj u oblasti ‘Cloud Computing’ i potencijala vještačke inteligencije”, navodi se.

U saopštenju se navodi da su izvršni direktor Amazona Andy Jassy i generalni direktor “Amazon.de” Rocco Brauniger danas razgovarali o investiciji s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom.

Amazon je od 2010. godine u Njemačku uložio više od 77 milijardi eura.

Amazon je američka multinacionalna tehnološka kompanija koja se bavi e-trgovinom, cloud computingom, online oglašavanjem, digitalnim streamingom i vještačkom inteligencijom.