Svijet

Alternativni način transporta za đake - 'Biciklistički autobus' na ulicama Beča

Biciklistički autobus“ ili „bicibus“ predstavlja novi način putovanja đaka od kuće do škole u glavnom gradu Austrije.

FOTO: FENA/ANDREA LEINDL
FOTO: FENA/ANDREA LEINDL

Koncept podrazumijeva da se odrasli zajedno sa djecom u koloni svakodnevno voze biciklom do škole po tačno određenim rutama.

Prvi „bicibus“ u Beču uveden je u septembru prošle godine kao hitna mjera zbog renoviranja škole do 2025. godine u okrugu Hernals, zbog čega se nastava za oko 300 učenika održava u drugom okrugu. Od tada je ovaj način transporta zaživio u još dva okruga od ukupno 23, dok će u četvrtom okrugu biti uveden od aprila, ali za početak, zbog sigurnosti u saobraćaju, uz pratnju policije.

Potreba za ovakvom vrstom prevoza nastala je i zbog pretrpanih tramvaja.

U “bicibusu” postoji fiksna ruta, red vožnje i stanice sa kojih polaze djeca i roditelji. U Hernalsu se svakog školskog dana vozi u koloni, uvijek u pratnji roditelja i uz muziku koja svira iz zvučnika montiranih na biciklima. “Uvijek postoji sistem parova”, dodaje Doberer. Za svaku vožnju, djeca koja voze bicikl dobiju naljepnicu u propusnicu za bicikle.

Pročitajte još

U Hernalsu se sistem već proširio na više od 60 djece i roditelja. Roditelji su uspostavili saradnju sa lokalnim biciklističkim radnjama koje pružaju usluge i popravke dječjih bicikala. Cilj je put do škole učiniti što jednostavnijim i bržim, s minimalnim preprekama.

Ovaj projekat koji predvode građani, omogućen je izmjenama bečkog Zakona o saobraćaju na jesen 2022. godine i uvođenjem “Zakona o bicibusu”, prema kojem odrasli mogu da voze bicikl uz djecu na skoro svim putevima.

Roditelji ističu da ovaj sistem pomaže djeci da se ranije upoznaju s biciklom, doprinosi njihovom obrazovanju o saobraćaju i poboljšanju njihovog zdravlja, a smatraju i da je vožnja u grupi sigurnija od samostalne vožnje i ima socijalnu dimenziju.

Nakon Barcelone 2021. godine, ovaj projekat je inspirisao slične koncepte u škotskom Glasgowu i Portlandu u Sjedinjenim Američkim Državama, saopćeno je iz Ureda Grada Beča u Sarajevu.