BiH

Almira Baručija-Kapidžić nova direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je na današnjem zasjedanju, a na prijedlog Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK, Odluku o odobravanju sredstava za ustanove kulture na ime naknade za regres za 2023. godinu, koji je utvrđen u istom iznosu kao i za zaposlenike na budžetu tog kantona - potvrdila je Feni ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK Draženka Subašić.

FOTO: FENA/VEHID BEGUNIĆ
FOTO: FENA/VEHID BEGUNIĆ

Ovom će odlukom regres biti isplaćen i zaposlenicima Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, zatim gradskim i općinskim muzejima i bibliotekama, čiji su osnivači lokalne zajednice. ZDK za te ustanove osigurava i isplatu plaća te dijela troškova.

-Više od 170 zaposlenika bit će obuhvaćeno ovom odlukom u istom iznosu kao i budžetski korisnici ZDK – 616,50 KM. Ukoliko nam to dozvole tehnički uslovi, isplata je očekivana kada bude i isplata regresa za budžetske korosnike ZDK – najavila je Subašić.

Vlada ZDK danas je, zbog isteka mandata, razriješila dužnosti aktuelnog direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja Omera Škalju (Savez za bolju budućnost) te imenovala Almiru Baručiju-Kapičić (Bosanskohercegovačka inicijativa – Kasumović Fuad).

Baručija-Kapidžić bila je dosadašnja predsjednica Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja pa je prije imenovanja danas razriješena te dužnosti, na koju je na kraći period, najduže na tri mjeseca, imenovan dr. Ibrahim Cero.

-Sadašnjem direktoru ZZOZDK mandat ističe 24. jula, a Ministarstvo zdravstva je provelo proceduru za izbor novog direktora Zavoda, koji će na dužnost stupiti 25. jula – najavila je premijerka Amra Mehmedić.

Danas je, zbog negativnog poslovanja, na prijedlog dva ministarstva – Ministarstva zdravstva i Ministarstvo za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo ZDK, prije isteka mandata razriješen i kompletan Upravni odbor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, nakon čega je na kraći period, najviše tri mjeseca, imenovan novi predsjednik i Upravni odbor INZ-e.

Razriješeni su Meris Husanović (predsjednik), Eldin Karahodžić, Hana Busuladžić, Muhamed Gladan i Mario Šupuković, a imenovani su, na period najduže od tri mjeseca, Lejla Husić (predsjednica) te Nusret Hadžikadunić, Elma Kuduzović, Rusmir Goletić i Kanita Kobilica.