Život

A kako to izgleda ramazan u Meksiku?

U zemljama u kojima muslimanska kultura ne dominira, proslava je teža jer se prati svakodnevni život i uobičajeno radno vrijeme.

FOTO: FORBES.COM
FOTO: FORBES.COM

U Mexico Cityju muslimani su se posljednjih godina sastajali u Deportivo Domeu, u uredu gradonačelnika.Tu prisustvuju Meksikanke i Meksikanci islamske vjeroispovijesti, kao i diplomatski predstavnici zemalja sa muslimanskom većinom koji se nalaze u Meksiku čineći mozaik raznolikosti koju je ova vjera dosegla u Africi, Aziji, Evropi i Americi.

Ramazan, poznat i kao sveti mjesec posta, vrijeme je duhovnog razmišljanja i samodiscipline koju poštuju muslimani širom svijeta. U Meksiku ramazan vrijeme velikog značaja i slavlja. Od suhura do prekida posta na iftaru grad oživljava naletom aktivnosti i tradicija.

Pripreme za ramazan u Meksiku počinju mnogo unaprijed. Pijace su opskrbljene posebnom hranom i pićima, kao što su hurme, samose i pakore koje se tradicionalno konzumiraju tokom sehura i iftara. Mnoge porodice takođe pripremaju tradicionalna jela kod kuće, kao što su biryani i haleem, da ih podijele s najmilijima i komšijama.

Tokom ramazana dnevna rutina života u Meksiku se dramatično mijenja. Muslimani se bude rano ujutro i mnoge džamije u gradu služe obroke na sehur onima koji poste.Kako dan odmiče, iščekivanje iftarskog vremena postaje sve jače. Vrijeme iftara počinje prije molitve Magriba i muslimani prekidaju post hurmama i vodom prema tradiciji poslanika Muhameda (savs). Nakon toga slijedi obrok sa porodicom i prijateljima, često praćen slatkišima.

Pored ovih svakodnevnih rituala, Meksiko je dom mnogih kulturnih tradicija tokom ramazana. Jedna od najpopularnijih je Taraweeh namaz, posebna molitva koja se obavlja u vrijeme ramazana u Meksiku. Mnoge džamije u Meksiku održavaju teravih-namaz, a neke čak nude zajedničke iftarske obroke za one koji prisustvuju.

Još jedna jedinstvena tradicija u Meksiku je Ramazanski bazar, gdje prodavači prodaju razne artikle, uključujući odjeću, nakit i hranu. Bazar je otvoren do kasno u noć, stvarajući prazničnu atmosferu u gradu, piše unotv-com.

Prihvati notifikacije