Magazin

Bez depilacije i skupih tretmana: Sa sodom bikarbonom lako i efikasno uklonite dlačice sa lica 

Pojačana maljavost lica kod žena u današnje vrijeme je nešto što je estetski i društveno neprihvatljiva pojava. 

FOTO: PEXELS
FOTO: PEXELS

Ukoliko želite da izbjegnete bolne kozmetičke metode koje su ujedno skupe, uvijek možete pokušati i one u kućnoj varijanti. Postoji dosta načina kako ukloniti dlačice sa lica prirodnim putem, pa ćemo sa vama podijeliti nekoliko recepata. 

Bliskoistočni recept za uklanjanje dlačica sa lica 

Depilacija nausnica na ovaj način je postala pravi hit u svijetu. Koristile su ga žene u zemljama Bliskog istoka još prije 2000 godina. Od sastojaka vam je potrebno: 

2 kašike brašna od leblebija, 

1 kašičica kurkume i 

mlijeko ili jogurt po potrebi. 

Priprema: 

Sve što je potrebno jeste pomiješati praškaste sastojke i preko njih preliti samo malo mlijeka ili jogurta. Izmiksajte sve dok ne dobijete gustu pastu. Potom na dijelove na kojima želite izvršiti uklanjanje dlačica sa lica nanesite smjesu. Ostavite je neka odstoji 20 minuta, odnosno sve dok se u potpunosti ne osuši. 

Nakon toga je skinite uz pomoć peškira ili rukavicom sa skidanje šminke koju ste nakvasili mlakom vodom. Ovako prirodno pripremljena krema sa depilaciju lica daje fenomenalne rezultate kojima ćete biti oduševljeni. Ponovite ga na svaka dva dana i vidjet ćete kako su dlake manje zastupljene, tanje i znatno svjetlije nego prije. 

DEPILACIJA NAUSNICA ŠEĆERNOM PASTOM 

Osim što se ovaj dodatak upotrebljava u pripremi poslastica, on može biti od ogromne pomoći u održavanju ljepote. Za ovu potrebu će vam trebati: 

1 kašika meda, 

ista količina šećera i 

kašičica limunovog soka. 

Način pripreme šećerne paste: 

U keramičkoj posudi pomiješajte sve pomenute sastojke. Stavite zdjelu u mikrovalnu i uključite je da grije do 3 minute, odnosno dok se šećer ne istopi. Potom izvadite zdjelicu i još jednom izmiješajte kako bite bili sigurni da ste dobili adekvatnu smjesu. 

Nanesite masu na regije koje želite tretirati i ostavite neka se ohladi. Depilacija lica šećernom pastom će biti uspješna ukoliko koristite tračice napravljene od pamučne tkanine. Čim ih stavite na smjesu, odmah povucite u smjeru koji je suprotan od rasta dlake. Tretman ponavljajte po potrebi, a rezultatima ćete sigurno biti zadovoljni, piše Blic. 

Bijeli luk protiv dlaka na licu 

Uklanjanje dlačica sa lica uz pomoć bijelog luka je još jedan od starinskih recepata koji će vam sigurno pomoći. Veoma jednostavno možete pripremiti kuru zahvaljujući kojoj ćete postići efekat izbjeljivanja i istanjivanja dlaka. 

Sve što je potrebno jeste iscijediti sok iz jednog ili dva čehna u manju zdjelu. U nju umačite gazu ili pamučnu vatu, pa ih flasterom zalijepite na dijelove koji su problematični. Ostavite neka odstoji pola sata, a nakon toga se umijte toplom vodom i nanesite kremu. Karakterističan miris bijelog luka će brzo nestati. Ovaj tretman za uklanjanje dlačica sa lica možete ponavljati nekoliko puta na dan. 

UKLANJANJE DLAKA SA LICA SODOM BIKARBONOM 

Nedavno se saznalo sa ovu metodu, što je još jedan veliki plus na listi pozitivnih dejstava sode bikarbone. Ono što trebate znati jeste kako ovaj tretman trebate obavljati prije spavanja. Smjesa koju ćete praviti, mora djelovati isključivo preko noći. 

Potrebni sastojci: 

1 kašika sode i 

2 dl vode. 

Priprema recepta: 

Stavite vodu na jaku vatru kako bi proključala. Nakon toga, sklonite je sa ringle i u nju sipajte kašiku sode, promiješajte i odložite nek se malo prohladi. Kad rastvor postane mlak, u njega umačite gazu ili pamučnu vatu. Uz pomoć flastera nalijepite ih na regije koje želite tretirati. 

Ostavite preko noći neka djeluje, a ujutru se jednostavno umijte toplom vodom i nanesite dnevnu kremu. Ponovite postupak nekoliko puta i vidjet ćete rezultate jako brzo. Zbog toga je uklanjanje dlačica sa lica sodom bikarbonom idealan način za rješavanje ovog estetskog problema. Ovo je ujedno i najjeftiniji put do lijepog izgleda za sve dame koje vode brigu o sebi.