Magazin

Spremite mini ručak - sporo pečeno povrće sa mladim sirom

Proljeće je savršena sezona da pravite sporo pečeno povrće.

FOTO: MINIMAGAZIN
FOTO: MINIMAGAZIN

Ako do sada niste pravili ovaj recept, obavezno ga probajte povrće spremljeno na ovaj način je izuzetnog, bogatog okusa i svi će vas pitati kako ste to uspjeli.

Zato skoknite do pijace i kupite paprike, luk, tikvice i sve drugo što vam se svidi, a zatim ih spremite na dole opisan način.

Pripremite vinaigrette preljev

50ml maslinovog ulja

50ml povrtnog temeljca ili supe

50ml aceto balsamico sirćeta

50ml vinskog sirćeta ili soka od limuna

1 ili 2 češnja bijelog luka

dosta bibera

Dobro izmiješajte sve sastojke i dobili ste pravi pravcati vinaigrette preljev.

Pripremite sastojke

Izrežite sezonsko povrće na komade. Ubacite sve što želite, ali ne preskočite papriku, krompir, tikvice, patlidžan i luk. Neka povrća bude dovoljno za jednu tepsiju.

Dodajte vinaigrette preljev i izmješajte tako da povrće bude dobro namočeno

Mladi sir ili mocarelu izrežite na komade (2-3 komada sira po osobi, veličine cca 5×7 cm)

Ispecite i poslužite

Povrće pecite oko tri sata u rerni zagrijanoj na 120 stepeni, ili dok ne porumeni. Izvadite iz rerne, dodajte sir i promješajte tako da se sir počne topiti. Uživajte, piše Minimagazin.