Jednom smo odsjeli u Južnom Tirolu, sjevernoj regiji Italije koja graniči s Austrijom. U tamošnjim restoranima salata se servirala kao prvi obrok u slijedu (primo piatto), što nam je zapravo baš i odgovaralo i pripremilo nas na glavno jelo.
Salata “otvara” probavu i štiti tijelo
Započeti obrok sa sirovim povrćem – bilo da je to zelena salata, rikola, krastavci, mrkva ili rajčica – ima više prednosti. Prvo, vlakna iz povrća oblažu stijenke želuca i usporavaju apsorpciju šećera, što znači da ćete imati stabilniji nivo energije i manje žudnje za slatkim nakon jela.
Osim toga, kako objašnjava nutricionistica Jessie Inchauspé, s društvenih mreža poznata kao “Glucose Goddess”: “Jedenje salate prije proteina i ugljikohidrata pomaže u izravnavanju skokova glukoze u krvi” – što indicira učinkovitije metaboliziranje hrane zbog smanjene brzine pražnjenja želuca.
Također, konzumacija salate prije obroka može značajno unaprijediti apsorpciju vitamina i minerala jer vlakna usporavaju pražnjenje želuca, što omogućuje učinkovitije upijanje nutrijenata u tankom crijevu.
@health_statistics The Glucose Goddess Method – – – ✨ Drop your thoughts in the comments! 📱 Tag someone who needs this 📌 Bookmark for future reference – – – Credit: Video: @antiagingmission – – – #health #motivation #mindset #quotes ♬ original sound – health_statistics
Pomaže u kontroli apetita (i količine hrane)
Kada pojedete tanjur salate prije glavnog jela, velika je šansa da ćete pojesti manje teške hrane, jer će se želudac već dijelom napuniti nečim zdravim i niskokaloričnim. To potvrđuje i nutricionistkinja Keri Glassman, osnivačica Nutritious Life platforme: “Jedenje salate prije glavnog jela pomaže regulirati apetit i potiče svjesnije jedenje. To je jednostavan trik s velikim dugoročnim prednostima”.
Ne samo da ćete manje jesti, nego će i ono što pojedete – proteini, ugljikohidrati ili masnoće – imati manji glikemijski udar na organizam zahvaljujući prethodnoj dozi vlakana.
Dakle, ako dosad niste, probajte prebaciti salatu s kraja obroka na početak. Vaše tijelo će vam biti zahvalno – a možda ćete i primijetiti da vam je manje hrane zapravo sasvim dovoljno.