Starije generacije upozoravale su da će, ako ih progutamo, “narasti lubenica u trbuhu”. Danas znamo da to nije istina, ali što se zapravo događa kad pojedemo koštice i mogu li one biti korisne za naše zdravlje?
Koštice lubenice nisu opasne, osim u posebnim slučajevima
Ako progutate nekoliko koštica lubenice, nema razloga za zabrinutost. Ljudski probavni sustav ne može ih razgraditi ako su cijele pa će većina jednostavno proći kroz crijeva nepromijenjena.
Prema podacima američkog Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH) i Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA), nema dokaza da su koštice lubenice toksične ili štetne za ljude. Međutim, u vrlo rijetkim slučajevima, poput ljudi koji pate od divertikulitisa ili crijevnih problema, velike količine nesvarenih sjemenki mogu izazvati iritaciju ili opstrukciju.
Za malu djecu postoji i dodatni rizik od gušenja, stoga se preporučuje da im se koštice uklone iz voća.
Nutritivna vrijednost koštica
Koštice lubenice sadrže vrijedne nutrijente, ali tek ako se pripreme na odgovarajući način. Istraživanja objavljena u časopisima International Journal of Food Science i Plant Foods for Human Nutrition pokazala su da su pržene ili sušene koštice bogat izvor:proteina (25-30 g/100 g)nezasićenih masnih kiselina (uključujući linolnu kiselinu)minerala poput magnezija, željeza, cinka, bakra i fosforavitamina skupine B
Zbog toga se u nekim kulturama, osobito u Aziji i Africi, koštice lubenice redovito prže, sole i jedu kao međuobrok.
Sirove ili prerađene?
Cijele, sirove koštice lubenice prolaze kroz probavni sustav gotovo neprobavljene. Dakle, ako ih slučajno progutate – štete nema, ali ni koristi. No ako ih sušite, tostirate i sameljete, njihova se hranjiva vrijednost može iskoristiti.
U prehrambenoj industriji koristi se i ulje od sjemenki lubenice, poznato kao ootanga ulje, bogato antioksidansima i esencijalnim masnim kiselinama, a u nekim kozmetičkim proizvodima koristi se i za njegu kože.