Magazin

TRI LEĆE Gotov je u svega 10 minuta, a skupio je obožavatelje širom svijeta

Tri leće kolač je još bolji drugi dan, kada se svi okusi povežu. Poslužuje se hladan i reže se na kocke – svaki komad je savršeno natopljen i kremast!

FOTO: ĐORĐE KOJADINOVIĆ/ŽENA.BLIC.RS
FOTO: ĐORĐE KOJADINOVIĆ/ŽENA.BLIC.RS

Ako ste ljubitelj sočnih kolača koji se tope u ustima, Tri leće kolač (poznat i kao Tres Leches) prava je poslastica za vas.

Ovaj kremasti desert potječe iz Latinske Amerike, a ime duguje trostrukom mliječnom sirupu koji mu daje prepoznatljivu, neodoljivu sočnost. Spužvasti biskvit upija tri vrste mlijeka – kondenzirano, punomasno i slatko vrhnje – stvarajući laganu, ali bogatu teksturu koja osvaja na prvi zalogaj.

Pročitajte još

Savršen je za proslave, ali i za one dane kad jednostavno želite nešto posebno. A dobra vijest? Jednostavan je za pripremu – i još bolji kad se napravi dan ranije!

Sastojci:

5 jaja

150 g šećera

1 žličica vanilije

120 g glatkog brašna

1 žličica praška za pecivo

Prstohvat soli

Za preljev:

1 litra masnijeg mlijeka

1, 5 šalica slatkog vrhnja 

1 šalica (oko 200 ml) kondenziranog mlijeka

Za karamel:

šalica šećera

1 šalica vrhnja za šlag

1/3 šalice maslaca

1 žlica ekstrakta vanilije

Priprema: 

Zagrijte pećnicu na 180 °C. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Istucite bjelanjke sa prstohvatom soli dok ne postanu čvrsti. U drugoj zdjeli izmiksajte žumanjke sa šećerom i vanilijom dok ne postanu svijetli i pjenasti. Nježno umiješajte bjelanjke u žumanjke.

Prosijte brašno s praškom za pecivo pa ga lagano umiješajte u smjesu. Izlijte u namašćen i pobrašnjen kalup (npr. 20×30 cm) i pecite oko 25–30 minuta, dok biskvit ne dobije zlatnu boju.

U zdjeli pomiješajte kondenzirano mlijeko, mlijeko i slatko vrhnje. Kada je biskvit gotov, ostavite ga da se ohladi 10-ak minuta, zatim ga izbodite vilicom po cijeloj površini.

Polako prelijte mliječnu mješavinu preko biskvita. Neka dobro upije!