Problem je što bolest često dugo ne daje simptome, te se otkriva tek u poodmaklom stadiju.
Pet najvažnijih faktora rizika za rak gušterače:
1. Pušenje
Pušenje je najznačajniji i potpuno izbježivi faktor rizika. Pušači imaju tri do četiri puta veći rizik od razvoja raka gušterače u poređenju s nepušačima. Čak i pasivno pušenje povećava rizik.
2. Alkohol
Redovna i prekomjerna konzumacija alkohola povećava rizik za ovu bolest do 2,5 puta. Alkohol dodatno može izazvati upale gušterače, što pogoršava stanje.
3. Hronična upala gušterače (pankreatitis)
Dugotrajne upale gušterače, koje se ponavljaju ili traju godinama, značajno povećavaju vjerovatnoću razvoja malignih ćelija u pankreasu.
4. Nezdrava ishrana
Dokazano je da prehrana bogata voćem, povrćem i vlaknima smanjuje rizik od brojnih karcinoma, uključujući i rak gušterače. Nasuprot tome, česta konzumacija pržene, dimljene i roštiljane hrane povezana je s većim rizikom, navodi Njemačko društvo za borbu protiv raka.
5. Genetski faktori i porodična anamneza
Oko 5–10% slučajeva povezuje se s nasljednim faktorima. Rizik značajno raste ako dvoje ili više bliskih srodnika (roditelji, braća/sestre, djeca) imaju dijagnozu karcinoma gušterače. U tom slučaju govori se o porodičnom pankreasnom karcinomu (FPC).
Možemo li se zaštititi?
Iako se bolest često razvija „tiho“, stručnjaci savjetuju da se rizici značajno mogu smanjiti usvajanjem zdravih životnih navika:
Prestanak pušenja
Umjerena ili nikakva konzumacija alkohola
Uravnotežena prehrana
Fizička aktivnost
Redovna kontrola kod osoba s porodičnim opterećenjem
U slučaju genetske predispozicije preporučuje se genetsko savjetovanje i uključivanje u programe rane detekcije.