Magazin

Zašto nikako ne treba koristiti izgrebane teflonske tave

U savremenim kuhinjama neljepljive tave sa teflonskim premazom predstavljaju nezaobilazan dio opreme. Njihova praktičnost i lakoća čišćenja učinili su ih izuzetno popularnim, ali najnovija istraživanja otkrivaju mračnu stranu ovog omiljenog kuhinjskog posuđa.

teflon tava
FOTO: PIXABAY
Ilustracija

Naučnici su otkrili da čak i samo jedno oštećenje površine neljepljivog tiganja može osloboditi štetne mikroplastične čestice, koje se zatim mogu naći u hrani. Ova saznanja izazivaju ozbiljnu zabrinutost u pogledu uticaja na ljudsko zdravlje i bezbjednost hrane, i otvaraju pitanja o pravilnoj upotrebi i izboru kuhinjskog posuđa.

Šta je otkriveno?

Još 2022. godine, Globalni centar za sanaciju životne sredine objavio je rezultate istraživanja o tome kako neljepljivi premazi na tavama mogu kontaminirati hranu. Fokus je bio na teflonskim tavama, koje su omiljeni jer sprečavaju lijepljenje hrane i lako se peru.

Međutim, te tave sadrže tzv. PFAS hemikalije (per- i polifluoroalkilne supstance), poznate i kao “vječne hemikalije”, koje se ne razgrađuju u prirodi i vremenom završavaju u tijelima svih ljudi. Povezuju se sa raznim zdravstvenim problemima.

Pročitajte još

Mikro i nano plastika u tavi

Naučnici su koristili specijalizovanu tehnologiju za brojanje sićušnih plastičnih čestica koje se oslobađaju iz oštećenih neljepljivih tiganja. Otkrili su da samo jedna ogrebotina može osloboditi najmanje 9.000 mikroplastičnih čestica, dok duboko oštećeni tiganj može otpustiti i do 2.300.000 čestica.

“Karakterizacija mikroplastike je i dalje izazovna, a procjena nanoplastike još teža. Izvor čestica je najverovatnije oštećena neljepljiva površina – u najvećem broju slučajeva premazana teflonom”, navode istraživači.

Nanoplastika, koja je još sitnija od mikroplastike, može dospjeti u krvne sudove i čak u mozak. Istraživanje sa Univerziteta Kolumbija potvrdilo je prisustvo nanoplastike čak i u flaširanoj vodi.

Zdravstveni rizici i preporuke

Izloženost PFAS hemikalijama povezuje se sa:

Bolestima jetre i bubrega

Visokim krvnim pritiskom

Nekim vrstama karcinoma

Reproduktivnim problemima

Kako biste smanjili izloženost, stručnjaci preporučuju:

Izbjegavanje korišćenja metalnog pribora u nelepljivim tiganjima

Ne pregrijavati posuđe

Odmah zamijeniti tavu kada se pojave ogrebotine ili ljuštenje premaza

Takođe se savetuje prelazak na posuđe bez PFAS hemikalija, poput keramičkih, livenih ili nehrđajućih alternativa, prenosi nova.rs.