Stručnjaci procjenjuju da između 30 i 80 posto trudnica osjeti simptome žgaravice u nekom trenutku trudnoće. Iako nije opasna, može biti izrazito neugodna. Kod nekih žena žgaravica izaziva i povremeno vraćanje hrane iz želuca, osjećaj knedle u grlu, pa čak i kašalj ili poteškoće s gutanjem.
Najvažnije je da se prije bilo kakvog liječenja obratimo ginekologu ili liječniku opće prakse, kako bismo potvrdili da je riječ o žgaravici, a ne o nekom drugom stanju. Kada je dijagnoza potvrđena, postoji niz sigurnih načina kako si možemo pomoći.
Zašto se žgaravica javlja u trudnoći?
Žgaravica je oblik refluksa – stanje u kojem se želučana kiselina vraća prema jednjaku. Do toga dolazi zbog više razloga. Tijekom trudnoće razina hormona progesterona raste, što uzrokuje opuštanje mišića koji inače zatvara želudac. Taj mišić, poznat kao donji ezofagealni sfinkter, kada je opušteniji nego inače, dopušta kiselini da se vraća prema grlu.
Osim toga, progesteron usporava probavu kako bi tijelo trudnice moglo bolje apsorbirati hranjive tvari za bebu, no upravo to usporavanje može uzrokovati duži boravak hrane u želucu i posljedično – žgaravicu. Kako trudnoća napreduje, maternica raste i počinje pritiskati želudac, što dodatno potiče vraćanje kiseline prema gore, osobito nakon većih obroka.
Što možemo učiniti kako bismo si olakšali?
Prvi korak u ublažavanju žgaravice je prilagodba prehrambenih navika. Umjesto tri velika obroka, preporučuje se jesti manje količine hrane, ali češće tijekom dana. Također, važno je jesti polako i temeljito žvakati hranu. Brzo jedenje može opteretiti probavni sustav i pogoršati simptome.
Nakon jela nikako ne bismo trebali odmah leći. Stručnjaci preporučuju da ostanemo u uspravnom položaju najmanje 90 minuta nakon obroka. Ako se žgaravica javlja noću, bilo bi dobro podignuti uzglavlje kreveta ili spavati s dodatnim jastukom, kako bi se spriječilo vraćanje kiseline tijekom spavanja. Preporučuje se i spavanje na lijevom boku, jer taj položaj poboljšava cirkulaciju i olakšava rad probavnog sustava.
Važno je paziti i na to što jedemo. Hrana koja najčešće izaziva žgaravicu uključuje rajčice, ljute začine, gazirane napitke, kofein, čokoladu i pržena jela. Ako primijetimo da nam određena namirnica izaziva neugodu, trebali bismo je nastojati izbjegavati u sljedećim obrocima.
Pravila hidracija od velike je važnosti. Trebali bismo piti dovoljno tekućine, ali ne previše tijekom samih obroka jer prepun želudac povećava vjerojatnost pojave žgaravice. Bolje je piti između obroka i u manjim gutljajima.
Neke trudnice olakšanje pronalaze u prirodnim pripravcima. Na primjer, mala količina jogurta ili mlijeka može pomoći ublažiti peckanje. Nekima pomaže i žvakanje žvakaćih guma bez šećera koje potiču lučenje sline, a time i neutralizaciju kiseline. Postoje i trudnice koje pomažu organizmu dodavanjem male količine jabučnog octa u vodu, no to nikada ne bi trebalo raditi na prazan želudac i bez konzultacije s liječnikom.
Osim prehrane, važno je obratiti pažnju i na stil života. Nošenje udobne, široke odjeće oko trbuha može spriječiti dodatni pritisak na želudac. Također, održavanje zdrave tjelesne težine tijekom trudnoće može smanjiti rizik od žgaravice. Stres može dodatno pogoršati simptome pa se preporučuju tehnike opuštanja poput dubokog disanja, laganih šetnji, meditacije ili prenatalne joge.
Kada se obratiti liječniku?
Iako je žgaravica u trudnoći često bezopasna, ako osjetite snažnu bol u prsima, otežano disanje, jaku bol u gornjem dijelu trbuha, povraćanje krvi ili krvavu stolicu, odmah se javite liječniku. To mogu biti znakovi ozbiljnijeg stanja koje zahtijeva hitnu medicinsku procjenu.
Žgaravica je vrlo čest simptom u trudnoći, ali uz pravilnu prehranu, pažljiv odabir namirnica, promjenu položaja tijela i, prema potrebi, odgovarajuće lijekove – moguće ju je staviti pod kontrolu.