Sipajte u zdjele, ostavite da se prohladi, pa pospite cimetom i bademima.
Sastojci:
100 g bijele riže (okruglog zrna)
1 l mlijeka
80 g šećeraAdvertisementhttps://imasdk.googleapis.com/js/core/bridge3.695.1_en.html#fid=goog_7051629480 seconds of 0 secondsVolume 0%
1 vanilin šećer ili mahuna vanile
prstohvat soli
1⁄2 kašičice mljevenog kardamoma
1 kašika ružine vodice (ili po ukusu)
rendana korica 1⁄2 limuna
cimet za posipanje
sjeckani bademi ili pistacije.
Priprema:
Isperite rižu u hladnoj vodi, pa ga kuhajte u 300 ml vode dok skoro ne upije svu tečnost.
Dodajte mlijeko, šećer, vanilu i prstohvat soli. Kuhajte na tihoj vatri uz povremeno miješanje – sutlijaš voli pažnju.
Kada smjesa počne da se zgušnjava, umiješajte kardamom i koricu limuna. Kuhajte još 5–10 minuta.
Sklonite sa ringle, dodajte ružinu vodicu i dobro promiješajte.
Sipajte u zdjele, ostavite da se prohladi, pa pospite cimetom i bademima.