Odgovor je zapravo vrlo jednostavan. Naime, radi se o ekonomičnosti i praktičnosti i, naravno, uštedi materijala.
Kvadratne kutije su lakše i jeftinije za proizvodnju jer su napravljene od jednog lista kartona. Lako se prave na licu mjesta i lako se slažu i čuvaju u uglovima ili u zamrzivaču.
Međutim, neko vrijeme su kompanije pokušavale da prilagode dizajn samoj pizzi.
Tokom godina, kompanije su pokušavale da promjene industriju isporuke pizza sa prototipovima okruglih kutija za pizzu, prenosi Krstarica.
Godine 2004, inovator po imenu Džon Harvi smislio je okruglu kutiju za pizzu pod nazivom Presseal, za koju je smatrao da drži svežinu bolje od običnih kutija i sprečava da nadev klizi.
Međutim, pronalazak se pokazao problematičnim upravo zbog načina proizvodnje.
Kutije za pizzu su obično kvadratne zbog pogodnosti u proizvodnji, skladištenju i transportu, kao i zbog njihove stabilnosti.
Iako je pizza okrugla, kutija sa kockama i dalje pruža jednostavniji i sigurniji način za pakovanje i otpremu, osiguravajući da se pizza ne pomera ili ošteti tokom transporta.
Pored toga, kutija kockastog oblika omogućava lakše skladištenje u restoranima ili prodavnicama, jer se mogu slagati jedna na drugu bez gubljenja prostora. Takođe, takve kutije se mogu lakše masovno proizvoditi, što može smanjiti troškove i olakšati logistiku.
Apple je 2010. godine prijavio patent za tanku, okruglu posudu za pizzu sa osam ventilacionih otvora koji omogućavaju da vlaga izađe. Iako tek treba da bude javno dostupan, zaposleni u Apple-u ga koriste u kompaniji.
Dakle, iako bi okrugle kutije mogle bolje da pristaju obliku pizze, preovladavaju kvadratne kutije zbog praktičnosti i ekonomičnosti, prenosi 24sata.
I sječenje na trouglove ima smisla – to je jedini način da se pizza podeli na jednake delove bez mnogo problema.