Kilogram trešanja na pulskoj je tržnici 8 eura. Prodavači kažu cijena je prihvatljiva kad se zna koliko je teško trešnju staviti na sto.
– Trešnju je teško nabrati jednu kašeticu jer berete tu i tamo poneku, treba jako puno vremena da se nabere jedna kašetica od 5 kila, tako da, osam osoba treba nabrati 30-ak kila i to je puno. Puno vremena se izgubi, a ljudi i ne shvaćaju, misle da je trešnja samonikla biljka, a nije. Puno, puno truda treba za uzgojiti i trešnju i sve voće, kazala je Klaudija, prodavačica iz Kaldira, prenosi HRT.
No, tako je oduvijek. Onome tko kupuje uvijek je preskupo, onome tko prodaje prejeftino ili bar taman.
– To je sve diskutabilno, svaki dan. Ali mislim da je cijena dobra, s obzirom na sve ostalo, kakvo je vrijeme i što sve treba uložiti a što je najgore, branje. Nema tko brati, rekao je Drago, prodavač iz Pule.
Oni koji si godinama stvaraju tržište, ne žale se. Imaju vlastiti jezik s kupcima i sve funkcionira.
– Ja sam gotova, još malo i nestalo. Brzo prodam, imam svoje stalne kupce. Jagode imam i već dugo godina sam poznata po njima, istaknula je Marija, prodavačica iz Pule.
– Vidim da su cijene više manje iste. Realne su cijene, a i kvaliteta je dobra pa mi nije žao, kazao je kupac.
– Evo, upravo sam se vratio iz Poljske, cijene su malo jeftinije nego tu, kvaliteta je podjednaka, cijena jagoda skoro ista, jedino što su naše malo slađe. Općenito je vani sve jeftinije, povrće, voće, prehrambeni artikli, a mi se moramo prilagoditi situaciji, naglašava kupac na tržnici u Puli.
Nije naš problem to što su cijene visoke, već mi imamo male plaće, a o mirovinama da i ne govorimo, rekla je jedna gospođa na pulskoj tržnici i dodala, nemojte me snimati. Eto, s time bi se i kupci i prodavači možda mogli složiti.