Zdravlje

Jagode su pri vrhu liste prema količini pesticida. Evo kako ih pravilno prati

Jagode su među najomiljenijim proljetnim i ljetnim voćem – slatke, sočne i mirisne, savršene su same, u desertima, smoothijema... No prije nego što za njima posegnete, važno je znati kako ih pravilno oprati i zašto je to nužno za zdravlje.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Zašto jagode treba pažljivo oprati?

Jagode rastu nisko pri tlu i često se prskaju pesticidima kako bi bile zaštićene od štetnika, plijesni i kvarenja. Osim toga, tijekom transporta i pakiranja dolaze u dodir s različitim površinama i rukama. Upravo zato spadaju među voće koje se nalazi na vrhu liste po količini pesticida u brojnim istraživanjima.

Neoprane jagode mogu sadržavati ostatke pesticida, bakterije, pa čak i jajašca parazita. Iako nisu nužno opasne ako pojedete jednu-dvije neoprane, redovito konzumiranje nepranog voća, posebno kod djece i osjetljivijih osoba, nosi određene zdravstvene rizike.

Pročitajte još

Kako ih pravilno oprati

Da biste uklonili što više nečistoća, ali i sačuvali njihov okus i teksturu, slijedite sljedeće korake.

Ne uklanjajte peteljke prije pranja. Ako ih skinete, jagode će upiti više vode i postati vodenaste. Stavite jagode u veliku zdjelu i napunite je hladnom vodom. Lagano ih promiješajte rukom i pustite da stoje 5–10 minuta. U vodu možete dodati žlicu octa ili sode bikarbone – to pomaže u uklanjanju dodatnih nečistoća i bakterija.

Nakon namakanja, jagode pažljivo isperite pod mlazom hladne vode. Stavite ih na čistu krpu ili papirnati ručnik da se osuše. Tek tada im uklonite peteljke i pripremite ih za konzumaciju.

Nemojte prati jagode unaprijed ako ih nećete odmah konzumirati – brže će se pokvariti. Ako kupujete domaće ili eko jagode, i dalje ih perite zbog mogućih tragova zemlje i bakterija. Jagode koje su mekane, smežurane ili imaju tamne mrlje najbolje je odmah odvojiti.