Magazin

Iskusne domaćice uvijek dodaju 1 namirnicu u grašak

Iskusne domaćice imaju trik kako da bude gust grašak.

FOTO: FREEPIK
FOTO: FREEPIK

Uvijek je dobro pojesti nešto na kašiku što bi naše majke i nane rekle. Ručku kojem niko neće odoljeti je grašak.

Sastojci:

500 g graška

500 g piletine ili teletine

1 crni luk

1 praziluk (po želji)

1 šargarepa

1 krompir

3 čehna bijelog luka

1 kesica instant krem čorbe od graška

suhi biljni začin, biber

1 kašičica slatke mlhevene paprike

malo mirođije

2 kašike kečapa

1 kašičica suhog vlašca (po želji)

U pitanju je priprema sa mirođijom.

Priprema:

Propržite isjeckan crni luk i praziluk i posolite. Dodajte meso isjeckano na kockice. Začinite suhim biljnim začinom, biberom i slatkom mljevenom paprikom. Ako želite, možete da dodate i tucanu ljutu papriku i vlašac.Kada se meso malo upržilo, ubacite sitno sjeckan krompir, šargarepu i bijeli luk. Promiješajte, pa dodajte grašak i opet promiješajte. Dodajte malo mirođije, malo kečapa i nalijte vodom.

Poklopite i kuhajte na tihoj vatri.

Napravite supu sa toplom vodom i dodajte malo mirođije, pa i nju nalijte u grašak. Kuhajte otprilike 30-45 minuta. Ako nemate željenu gustinu, dodajte kašiku brašna i dobro izmiješajte da ne bude grudvica.