Zbog ovog recepta obožavat ćete ih još više.
Sastojci
Tijesto:
250 ml jaja (4 komada S klase ili 5 komada A klase)
250 ml vode
125 ml ulja
150 grama brašna
prstohvat soli
3 kašičice šećera.
Fil:
3 pudinga od vanile
jedna kašika brašna
1 l mlijeka
250 grama šećera
dvije kesice vanilin šećera
pola margarina
dvije kašike šećera u prahu.
Preliv:
100 grama mliječne milka čokolade
tri kašike ulja.
Priprema:
U mjericu razbiti 4 jaja S klase ili 5 jaja A klase. Izmjeriti. Vrlo je važno da bude 250 ml.
U šerpu sipati vodu, dodati ulje, so i šećer i staviti da provri. Maknuti s ringle pa dodati brašno i varjačom izmiješati da se dobije gusto i glatko tijesto. Ostaviti pola sata da se tijesto prohladi, a zatim dodavati jaja iz dva-tri puta, sipajući iz mjerice i miješajući poslije svakog dodavanja, dok smjesa ne postane homogena. Može se miješati varjačom ili mikserom, svejedno je.
Smjesa će biti gusta, ljepljiva i sjajna.Uključiti rernu na 200°C. Na pleh obložen pek papirom vaditi grudvice tijesta uz pomoć kašičice. Grudvice tijesta neka budu veličine ping-pong loptice. Krofne peći na 200°C oko 35-40 minuta, zavisno od rerne. Ne otvarati rernu tokom pečenja. Krofne su gotove kad se dobro zarumene i kad pukotine izgube svijetlo žuti ton.
Za pripremu fila sipati 800 ml mlijeka u šerpu i dodati šećer. U 200 ml mlijeka razmutiti puding, brašno i jednu kesicu vanilin šećera. Kad mlijeko sa šećerom provri, sipati puding i skuvati. Fil prekriti celofanom (da se ne uhvati korica) pa ohladiti. Margarin izmiksati sa šećerom u prahu i jednom kesicom vanilin šećera. Sve sjediniti.
Ohlađene krofne presjeći na pola, filovati kremom uz pomoc dresir kese i zvjezdastog nastavka. Poklopiti gornjom polovinom krofne.
Istopiti na pari milka čokoladu i dodati ulje. Sve izmiješati pa preliti krofne, piše Minimagazin.info.
Napomena: Od ove mjere ispadne 55 krofnica, svaka je veličine dva zalogaja.