Magazin

Uz ovaj trik tvoj će bosiljak u tegli ili vrtu trajati godinama, novi listovi će rasti i rasti...

Bosiljak je zeleno zlato u kuhinji – aromatičan, svestran i bitan sastojak u raznim jelima, kao što su umaci za tjesteninu, svježi pesto, ali i kao dodatak raznim jelima ili salati caprese

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Bosiljak danas možemo kupiti već posađen gotovo svakom većem supermarketu pa ga presaditi u veću posudu ili u vrt. Ali, koliko god bosiljak bio lijep, njegovom branju često vrlo brzo dođe kraj: biljka uvene, prestane rasti ili proizvodi samo male, slabe listove.

Dobre vijesti: uz ovaj jednostavan trik možeš spriječiti da tvoj bosiljak prerano uvene – i umjesto toga mu osigurati da nastavi rasti godinama.

Pročitajte još

1. Pravilna berba – ključ dugovječnosti

Umjesto da čupate pojedinačne listove, preporučuje se rezanje cijelih izdanaka. Ova metoda potiče rast novih grana i sprječava prerano starenje biljke.

2. Dovoljno svjetla

Bosiljak voli sunce. Ako ga uzgajate u zatvorenom prostoru, osigurajte mu najmanje 6 sati direktne sunčeve svjetlosti dnevno. U zimskim mjesecima, dodatno osvjetljenje pomoću LED lampi može pomoći u održavanju zdravog rasta. ​

3. Umjereno zalijevanje

Zalijevajte bosiljak kada je gornji sloj zemlje suh na dodir. Prekomjerno zalijevanje može dovesti do truljenja korijena, dok nedostatak vode uzrokuje venuće listova.​

4. Redovno orezivanje

Redovito uklanjanje vrhova biljke potiče razgranavanje i sprječava cvjetanje, što može smanjiti kvalitetu listova. Ako primijetite pupoljke, odmah ih uklonite kako bi biljka usmjerila energiju na rast listova.​

5. Odabir odgovarajuće posude

Koristite posudu s dobrom drenažom kako biste spriječili zadržavanje vode. Idealna veličina posude je najmanje 15 cm u promjeru, što omogućava dovoljno prostora za rast korijena.

Prateći ove savjete, vaš bosiljak može ostati zdrav i bujan tokom cijele godine, pružajući vam svježe listove za omiljena jela.​