Umirujuće djeluje na upalu u sistemu za varenje i može se koristiti za ublažavanje gorušice povezane s gastritisom ili čirom na želucu. Sok od krompira, ili voda od krompira kako se još naziva, djelotvoran je samo ako se priprema od bijelog ili žutog krompira, ali ne od batata ili slatkog krompira. Važno je naglasiti da ispijanje soka od krompira, kao ni uzimanje antacida, ne liječi uzrok gorušice, ali jeste odlično prirodno sredstvo koje pomaže da se ublaži neprijatnost izazvana lošim varenjem i refluksom.
Eliksir za varenje
– Sok od krompira nije samo dobar za smirivanje gorušice, već i za zdravlje cijelog gastrointestinalnog trakta, i može pomoći u liječenju problema kao što su gastritis, čir na želucu, osjećaj žarenja, gastroezofagealni refluks, gorušica i loše varenje. Osim toga, ublažavajući upalu u probavnom traktu, pomaže i kod simptoma poput zatvora, nadimanja i grčeva u crijevima – pojašnjava nutricionistkinja Tatijana Zanin i dodaje da su njegova djelotvornost potvrdile i naučne studije.
Pilot-studija iz 2006. godine o uticaju svježe iscijeđenog soka od krompira kod pacijenata sa simptomima dispepsije pokazala je da je čak dvije trećine ispitanika osjetilo poboljšanje. Autori su zaključili da sok od krompira može biti koristan za samostalno ublažavanje stomačnih tegoba. Studija iz 2012. godine, sprovedena na Univerzitetu u Mančesteru, otkrila je da krompir sadrži jedinstvene molekule koje mogu pomoći u liječenju čira, kao i u sprečavanju bakterija koje izazivaju želučane tegobe.
Krompir obiluje vitaminom C, vlaknima, B vitaminima, kalijumom, magnezijumom, manganom, bakrom, gvožđem, kalcijumom i fosforom
Kako pripremiti sok od krompira
Ovaj sok je veoma jednostavan za pripremu i najbolje je da se svakodnevno pravi svjež, od sirovog, neoljuštenog i dobro opranog krompira. Nemojte koristiti krompir sa tamnim mrljama, zelenim dijelovima ili onaj koji je proklijao.
Sastojci:
– 1 sirov krompir – 100 do 200 ml vode
Priprema:
Oljuštite krompir i stavite ga u blender, pa ga izmiksajte dok ne postane kašast. Zatim dodajte vodu da biste dobili rjeđu smjesu pogodnu za piće. Drugi način je da krompir iscijedite pomoću sokovnika, procijedite i popijete nezaslađen sok. Pije se jednom dnevno, najbolje oko 30 minuta prije doručka.
Moguće nuspojave
Ako se unosi u većim količinama od preporučene, sok od krompira može izazvati proljev, bolove u stomaku ili mučninu. Takođe, krompir može povećati nivo šećera u krvi, pa dijabetičari treba da budu oprezni pri konzumaciji ovog napitka.
Ovo niste znali
Krompir se često smatra „praznim“ povrćem, iako to nije tačno. Sok od samo jednog običnog krompira sadrži obilje vitamina C, vlakana, vitamina B kompleksa, kalijuma, magnezijuma, mangana, bakra, gvožđa, kalcijuma i fosfora, a sadrži i nešto proteina. Nije li to dovoljno da čašu ovog soka uvrstite u svakodnevnu ishranu, čak i ako nemate problema sa želucem?
Brojne druge koristi
Zahvaljujući svom nutritivnom sastavu, sok od krompira ima i niz drugih koristi. Djeluje protivupalno i može pomoći kod bolova u zglobovima, koljenima, laktovima, ramenima i leđima. Zahvaljujući niacinu, poboljšava oksigenaciju i cirkulaciju. Takođe se koristi kao oblog kod ekcema, jer brzo ublažava iritaciju kože.
Ako imate problem sa mokraćnom kiselinom, znajte da ovaj sok pomaže njenu razgradnju i izbacivanje iz tijela – dovoljna je jedna čaša dnevno, ujutru ili uveče. Uz to, sok od krompira je prirodni čistač i pomaže detoksikaciju bubrega, jetre, žučne kese i cijelog organizma.
Za spoljašnju upotrebu, može pomoći i kod peruti i balansa pH vrijednosti vlasišta. Redovno utrljavanje soka u tjeme i kosu može učiniti kosu sjajnijom, čvršćom i zdravijom, prenosi Živim.