Magazin

Bosanski lonac: Recept za jelo sa stoljetnom tradicijom

Prema tradiciji, za iftar i bajramski ručak se priprema nekoliko različitih jela, a mnoge porodice za ovaj praznik pripremaju bosanski lonac.

FOTO: PRINTSCREEN VIDEO / YOUTUBE / NAŠA KUHINJA
FOTO: PRINTSCREEN VIDEO / YOUTUBE / NAŠA KUHINJA

Bosanski lonac je tradicionalno jelo iz Bosne i Hercegovine koje porijeklo vuče još iz srednjovjekovne Bosne, a pretpostavlja se da se pripravljao kao radničko jelo bosanskih rudara.

Sastojci (za 8 – 10 osoba):

500 – 700 g masnijeg junećeg, ovčjeg ili jarećeg mesa,

1 mala glavica kupusa – isjeći je na 8 do 10 dijelova,

1/2 kg krompira – isjeckanog na kocke,

1/2 kg tikvica,

300 g graška

4 glavice luka – isjeći svaku na 4 do 6 dijelova,

4 velike mrkve – 2 isječene na kolutove i 2 izrendane,

4 ploda bamije – isjeckane na kolutove,

3 velike crvene paprike ili babure,3 paradajza – isječeni na krupne komade,2 velika paštrnaka – isječena na kolutove, 2 velika peršuna sa listovima – isječeni na kolutove,1 glavica bijelog luka,2 kašike vegete,1 kašika soli,1 kašika slatke mljevene paprike,1 kašičica bibera

Priprema:

Meso isjeći na komade i malo propržiti sa crvenim lukom da pusti mast. Zatim dodati na dno posude krompir, samo malo propržiti, pa dodati redom i slagati ostalo izmiješano povrće, i na kraju dodati začine i preliti vodom do vrha tako da budu potopljene sve namirnice.

Poklopiti keramičku posudu ili lonac i staviti u rernu ili još bolje kuhati na tihoj ali pravoj vatri. Na umjerenoj temperaturi krčkati 3 do 5 sati.

Tajna za dobar Bosanski lonac je u nekoliko jednostavnih stvari:Keramička posuda za kuhanje ili kazanKoličina namirnica – što više to boljeKrčkanje na tihoj vatri – što duže to boljeMasno meso u dovoljnoj količini.