Zdravlje

Doznajte šta jesti za oporavak od gripe i prehlade

Pravilna prehrana doprinosi jačanju imuniteta. Dobrim izborom namirnica možete ublažiti simptome i posljedice gripe te pomoći u bržem oporavku vlastitog organizma

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Sezona je gripe i respiratornih infekcija te je našem organizmu potrebna snaga kako bi se uspješno borio protiv patogenih mikroorganizama. U tome nam značajno može pomoći prehrana, posebice ako slijedimo savjete stručnjaka.

Općenita pravila za prehranu tijekom bolesti

Za vrijeme gripe pridržavajte se prehrane koja uključuje prehranu bogatu svježim sezonskim voćem i povrćem, integralnim žitaricama, mahunarkama, ribom, nemasnim mesom, a izbjegavajte namirnice bogate jednostavnim šećerima i zasićenim masnim kiselinama.

Obroci koje pripremate trebaju biti lagani i hranjivi te bogati esencijalnim masnim kiselinama, vitaminima (A, C, E, beta-karoten) i mineralima (cink, selen, bakar) koji jačaju imunosni sustav.

Unosite puno tekućine kako biste spriječili dehidraciju organizma i nadoknadili elektrolite. Tekućinu unosite u obliku vode, čajeva, juha, svježe iscijeđenih sokova od voća i povrća, a izbjegavajte gazirana pića, industrijske napitke i alkohol.

Preporučene namirnice

Namirnice bogate vitaminom E koji utječe na bolju funkciju imunosnog sustava: jaja, orasi, lješnjaci, bademi, zeleno povrće, jetrica, pšenične klice, biljna ulja, sjemenke.

Namirnice bogate selenom, mineralom koji pomaže u jačanju imunosnog sustava, naročito u kombinaciji s vitaminom E: brazilski oraščići, kvasac, integralne žitarice, morski plodovi, plava riba, češnjak, luk.

Namirnice bogate cinkom, mineralom koji je ključan za održavanje otpornosti na infekcije: crveno meso, morska hrana (školjke), pšenične klice, špinat, grašak, jaja, mlijeko, sjemenke (posebno bućine), pivski kvasac.

Pročitajte još

Namirnice bogate vitaminom C, koji pomaže u borbi protiv virusnih infekcija: peršin, radič, paprika, brokula, agrumi (narančini, naranče, limun, grejp), kivi, kiseli kupus, cvjetača, šipak, kelj, rotkvica, bobičasto voće, kopriva.

Namirnice bogate bakrom, mineralom koji je neophodan za borbu protiv infekcija: morski plodovi, iznutrice, integralne žitarice, kakao, banane, masline, lješnjaci, leća.

Namirnice bogate beta-karotenom poput žutog i narančastog voća i povrća te tamno zelenog lisnatog povrća. To su: mrkva, špinat, blitva, brokula, batat, rajčica, tikva, mango, kruška. Beta-karoten se u organizmu pretvara u vitamin A koji jača imunitet i važan je za obnavljanje tkiva stoga ubrzava oporavak i regeneraciju sluznica gornjih dišnih putova.

Namirnice koje sadrže polifenole, jake antioksidanse koji djeluju blagotvorno po zdravlje ako su svakodnevno prisutni u prehrani, čak i u malim količinama: bobičasto voće, agrumi, artičoke, šparoge, luk, peršin, kelj, čaj, kakao, kava, crveno vino, cimet, đumbir, muškatni oraščić, mediteranski začini.

Prehrana u početnoj fazi bolesti

Visoka temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima, umor i iscrpljenost, često mogu rezultirati gubitkom apetita. Iako se teško natjerati na redovite obroke, oni su od velike važnosti. Smanjeni unos kalorija i nedovoljan unos zaštitnih tvari može usporiti oporavak organizma i dodatno pogoršati simptome.

U ovoj fazi poželjno je da jedete više manjih obroka te pazite na hidraciju organizma. Pileća juha, čajevi, dvopek, banane, ribana jabuka i kompoti su dobar izbor namirnica.

Prehrana u fazi oporavka

Zajutrak

Započnite dan sa svježe iscijeđenim sokom od voća i/ili povrća. Iscijedite naranču, limun, grejp ili napravite zanimljivu kombinaciju soka od cikle, mrkve, jabuke, naranče s dodatkom zelenog lisnatog povrća.

Možete dan započeti i s čajem od đumbira, a uz to izribati jabuku uz dodatak grožđica, cimeta i mljevenih oraha.

Doručak

Pripremite zobenu kašu s dodatkom suhog voća i/ili svježeg voća, cimeta i meda ili dvije tanke kriške integralnog kruha s namazom od svježeg posnog sira, češnjaka, mrkve i peršina ili s namazom od svježeg sira, sjemenki sezama i vlasca.

Ručak

Pripremite laganu pileću juhu s mrkvom, juhu od povrća s prosom ili riblju juhu uz dodatak integralne riže, varivo od kelja s orzom, rižoto od tikve i poriluka, kuhano meso, ribu te salate od raznog povrća (korjenasto povrće, zelena salata, rikula, matovilac, kupus) začinjene maslinovim uljem i limunovim sokom uz dodatak suncokretovih sjemenki.

Popodnevni međuobrok

Birajte fermentirane mliječne proizvode s probiotikom, svježe voće, kompote od raznog voća ili pečenu jabuku s mljevenim bademima i medom, frape, voćnu salatu s orašastim plodovima.

Večera

Izaberite jednostavne i laganije obroke poput povrća kuhanog na pari začinjenog maslinovim uljem, kuhanog jaja, salate od raznog povrća začinjene maslinovim uljem i limunovim sokom, svježe sireve, batat s porilukom i svježim sirom.

U tekstu na stranicama ZZJZ Dubrovačko-neretvanske županije potražite primjere jelovnika za svaki obrok.