Evo šta savjetuju iskusni kulinari.
Prvo izaberite pravi krompir, najbolje bijeli jer crveni postaje ljepljiv kad se gnječi. Sijecite ga na jednake dijelove (idealna dužina 4 cm), nikako na komadiće jer će upiti mnogo tečnosti. Vodu posolite prije nego što stavite krompir. To će doprinijeti boljem ukusu (ako zaboravite, to uradite odmah nakon cijeđenja).
Krompir potopite u hladnu vodu, nikako u vruću, jer se tako brže skuha spoljna strana.
Ranije izvadite sastojke za pire iz frižidera, da se zagriju i omekšaju na sobnoj temepraturi, mlijeko možete i malo da zagrijete. U suprotnom, naglo će ohladiti krompir i slabije će upijati. Mnogi koriste mikser, ali jelo je ukusnije ako se gnječi ručno, presom ili čak viljuškom. Mućenjem masa postaje ljepljiva, pišu Novosti.
Čuveni kuhar Joel Robuson, koji je jednu od 28 Mišelin zvjezdica dobio i za pire, preporučuje da odnos krompira, putera i mlijeka bude 1kg-250g-250g, jer će tako biti sočan i kremast. Još jedan mali trik leži u par zrnaca šećera koji će napraviti pravu magiju. Prijatno!