Svijet

Muškarac je u Iranu udario ženu na ulici, pogledajte kakva ga je ‘pravda‘ dočekala

Zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini u Teheranu, ali i nekim drugim iranskim gradovima, već danima traju protesti i ulični neredi. Riječ je o najvećem izlasku na ulice od sukoba 2019. godine, a počeli su prvo u iranskom Kurdistanu na sjeverozapadu zemlje nakon čega su se proširili na Teheran i još nekoliko desetina gradova.

FOTO: SCREENSHOT
FOTO: SCREENSHOT

Podsjetimo, djevojka je umrla u pritvoru nakon što ju je policija za moral službeno poznata kao “Gasht-e Ershad” (Patrole za navođenje) uhapsila jer navodno nije poštovala sva pravila vezana uz hidžab te joj se vidjelo nešto kose. Svjedoci su kasnije kazali kako ju je policija tukla i prisilno stavila u vozilo. U jeku tih nereda svakodnevni incidenti postali su još očitiji.

Jedan od njih na svojem je Twitteru podijelio i britanski glumac iranskog porijekla Omid Djalili. Na snimku koji je objavio vidi se kako jedan muškarac udara ženu, a onda njega napadaju prolaznici.

– U Iranu je sada prekinut internet jer ne žele da ljudi vide ovakve stvari: muškarac ošamari ženu i misli da može mirno otići. Iako su takvi postupci prije bili uobičajena pojava, sada postoje strašne posljedice – koje su u značajnoj mjeri podijelili drugi muškarc – napisao je uz video.

– Momak u civilu je moralna policija. Imao je sreće i neće ovo ponoviti. Inače će se odjel uskoro preimenovati u smrtnu policiju – dodao je Djalili, a njegovi pratitelji su se zapitali zbog čega je muškarac na snimku odlučio udariti baš tu ženu. Naizgled nisu bili u kontaktu i ona je po pravilima nosila hidžab, ali bez šireg konteksta nije se moglo doći do točnog odgovora. Nagađa se kako je to učinio samo jer obično prođe nekažnjeno, piše Slobodnadalmacija.