Život

Ugledni fotograf Jim Marshall razočaran čemu svjedoči u Sarajevu: "Kunem se, svaka predizborna kampanja ovdje skrati mi život za godinu dana"

FOTO: FACEBOOK
FOTO: FACEBOOK

Jim Marshall, fotograf, aktivista i jedan od dobitnika Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva, veliki zaljubljenik u naš grad, gotovo svakodnevno objavljuje fotografije na svom Facebook profilu.

Fotografije su uglavnom svakodnevnica s kojom se umjetnik susreće. Ovom sjajnom fotografu nije promakla ni izborna kampanja o kojoj svakodnevno svi pričamo i svjedočimo.

“Kunem se, svaka predizborna kampanja ovdje skrati mi život za godinu dana. Dubaiju? Dubai?! Želiš da živiš u Dubaiju? Onda idi živi je*eni Dubai, a Sarajevo ne miješaj u to…”, napisao je ljutito Marshall u opisu jednog od izbornih plakata kojima je oblijepljen naš grad.

I moramo reći s pravom se ljuti ugledni fotograf. Parole svih izbornih plakata su poražavajuće i demotivirajuće. Kako se i vidi iz izborne kampanje, ništa bolje u budućnosti ne možemo očekivati.

“Jim Marshall nije stranac niti Bosanac. On je BoStranac. Živi u BiH od 1994. Jim je jedan od najboljih fotografa koji živi i radi u Buća potoku. Njegove fotografije su uredno objavljivane u međunarodnom pressu, posebno u desničarskim novinama širom Engleske. Njegove fotografije su izložene 4 puta: u Sarajevu, Sarajevu, Sarajevu i Sarajevu. Jim ne misli da je fotografija njegova profesija niti hobi, nego znak krize srednjih godina”, (samo)ironična je biografija Jima Marshalla.

I swear, every election campaign here shortens my life by a year. Dubai? Dubai?! You want to live in Dubai? Then go fucking live in Dubai, and leave Sarajevo out of it. Ffs…

Posted by Jim Marshall Photography on Tuesday, September 6, 2022