Magazin

Ludo tijesto za kiflice, pizze ili krofne: Oduševit će vas, a jednostavno se sprema

Recept za ludo tijesto ili drugim riječima tijesto za sve svaki bi kuhar, amater ili profesionalac, trebao imati među svojim receptima!

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Kako i sam naziv govori, ludo tijesto je stvarno ludo i možete ga koristiti za pripremu apsolutno svih slanih i slatkih delicija. Radi se o dizanom tijestu koje ćete pripremiti u nekoliko jednostavnih koraka.

Dobra stvar kod ludog tijesta je što može i dugo stajati u hladnjaku i koristi se po potrebi!

Sastojci:

400 ml mlijeka

2 kašike šećera

1 svježi kvasac ili 2 instant suha

1 kg glatkog brašna

1 prašak za pecivo

200 ml tekućeg jogurta

3 kašike ulja

2 jaja

1 kašika soli

Priprema:

U maloj posudi lagano zagrij mlijeko sa šećerom. Ugasi vatru, dodaj kvasac, promiješaj i ostavi ga da nabubri.

U posudu za miješanje dodaj sve preostale sastojke i na kraju uzdigli kvasac.

Zamijesi glatko tijesto (po potrebi dodaj malo brašno, ali vodi računa da tijesto treba ostati meko i podatno).

Pripremljeno tijesto stavi u nauljenu posudu, poklopi, spremi u frižider i koristi ga po potrebi.

Prije korištenja, malo ga premijesi i ostavi na sobnoj temperaturi kako bi malo omekšalo, a zatim rukuj s njim kao i obično, piše Gastro.24sata.hr

Pročitajte još

Ovo tijesto ne morate dizati, što znači da je spremno za uporabu u tren oka! Nakon što ga umijesite, možete ga odmah valjati i peći. Ako niste u žurbi s vremenom, možete ga ostaviti da se diže 45 minuta.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Što se tiče pizze, jednostavno je, samo uzmite tijesta koliko vam je potrebno, razvaljajte ga i nadjenite po želji. Ako želite pripremati klipiće, tijesto podijelite na dva dijela, svaki razvaljajte u kružni oblik i razrežite na osam trokuta. Po želji ih nadjenite sirom ili pak naribajte malo hladnog maslaca, a potom ih zarolajte.