Što ga više obrezujete to je bujniji i zato je ovih dana dio berbe u povrtnjaku.
Ako se biljka treba istaknuti u ovoj povrtnoj sezoni to je dragoljub. Korisna i privlačna puzavica čiji bi jedini nedostatak mogao biti brzo širenje i zauzimanje većeg prostora. No, to je ujedno njegova prednost jer ga brzo možete i jesti.
Prije svega on je: nezahtjevan. Gdje god se posije sjemenka veličine kapara, pusti je svoje karakteristične zelene listiće. Dragoljub se samozasijava.
Koristan je odnosno pravi je zaštitnik jer privlači puževe, gusjenice i lisne uši pa manje napadaju vaše povrće. Nažalost, neće spriječiti buhača ili potpuni napad gusjenica, pa nemojte očekivati čuda, ali svaka pomoć dobro dođe.
Odličan je u privlačenju oprašivača što je važno pogotovo u plastenicima. Brzim širenjem skriva tlo od jakog sunca i hrani ga svojim korijenjem. Ne zna se da li je u dragoljubu razlog, ali tikvice posađene kraj njega su jako rodne i velike
Po listovima je i dobio naziv Tropaeolum koji potječe od grčke riječi tropaion što u prijevodu znači trofej ili znak pobjede.
Jestiv i ljekovit
Cvjetovi dolaze nešto kasnije i najčešće su jarke crvene, žute i narandžaste boje.
Valja reći i da je jestiv. Listovi i cvjetovi su idealni u salatama iako ima malo ljutkast okus, ali baš zato daje neku posebnost ljetnim salatama s rajčicom i zelenom salatom. Odličan je i u namazu čiji recept pročitajte na kraju. Što više orezujete dragoljub, on je bujniji, dakle više ukusnih salata i namaza.
Poznato je i da su ga mornari koristili protiv skorbuta na dugim plovidbama. Biljka je bogat izvor vitamina C, dokazano je njeno antibakterijsko djelovanje radi sumpornih spojeva u biljci, a korisna je i u liječenju disajnih i mokraćnih infekcija. Ima i snažno antimikotično djelovanje, pa se čini da popisu ljekovitih svojstava zaista nema kraja.
Namaz od dragoljuba
Ako vam je dragoljub bujan, slobodno odrežite veći dio stabljike iznad lista jer će vam tako malo dulje potrajati ako ga pripremate kasnije tokom dana. Sastojke obično dodajem okvirno, ovisno o okusu.
U blender ubacite:
Dvije šake listova i cvjetova dragoljuba
1 kašiku limuna
2 kašiku maslinovog ulja
Prstohvat soli
Šačicu badema ili lješnjaka ili pekan oraha (obično bademe i lješnjake popržim)
Šaku parmezana
Ako je teže miksati dodam i malo vode jer neće značajno promijeniti okus.
Namaz je guste teksture i u njemu se malo izgubi ljutkast okus sličan wasabiju. U frižideru će izdržati i nekoliko dana, ali kad ga jednom ispobate na tostiranom hljebu, sigurno do frižidera neće ni stići, piše Agroklub.