Sezonu breskvi iskoristite za pripremu ovog sočnog kolača.
SASTOJCI:
• 200 g glatkog brašna
• ½ kašičice praška za pecivo
• ¼ kašičice soli
• 1-2 breskve
• 120 g maslaca
• 200 g šećera
• 2 jaja
• 1 kašičica ekstrakta vanilije
Zagrijte pećnicu na 180 stepeni. Premažite duguljasti kalup maslacem i pobrašnite ili ga obložite papirom za pečenje. Prosijte 180 g glatkog brašna pa ga pomiješajte s praškom za pecivo i soli. Narežite breskvu na kockice i uvaljajte je u preostalih 20 g brašna. Izmiksajte šećer s maslacem u pahuljastu smjesu pa dodajte jedno po jedno jaje i ekstrakt vanilije. Potom umiješajte smjesu s brašnom i dobro promiješajte drvenom kašikom ili špatulom. Umiješajte breskve pa smjesu prebacite u pripremljeni kalup i zagladite. Pecite oko sat pa čačkalicom provjerite je li pečeno. Kolač režite tek nakon što se u potpunosti ohladi, a po želji ga prelijte glazurom od šećera.