Ekonomija

Unikat u svijetu: Radnik u FBiH gotovo pola manje od zarađenog nosi kući

Nema države na svijetu u kojoj radnik od zarađenog manje nosi kući.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Citat je to iz jedne ekonomske studije koju je uradila grupa eminentnih bh. profesora, a koji najbolje ilustruje stanje u FBiH, gdje su porezi i doprinosi na platu među najvećim u Evropi.

– Radnik u FBiH po važećem zakonu na svoju neto platu plaća 10 posto poreza, ali ga u njegovo ime uplaćuje poslodavac. I kada taj porez uporedimo s ostalim zemljama, relativno je nizak.

Uglavnom je u drugim zemljama veći, mada sve zemlje većinom imaju progresivne stope. To znači da na manje prihode plaćate manje poreze, a na veće prihode veće poreze – koji u nekim zemljama na visoke prihode znaju biti i 50 do 60 posto – kaže u razgovoru za Bosnainfo predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović.

No, kad se na ovih 10 posto dodaju i brojni drugi porezi i doprinosi, od kojih su najveći za PIO/MIO i zdravstveno osiguranje, nabere se to na čak 70 posto, po čemu je FBiH, nažalost, među prvima na Starom kontinentu.

To nam je potvrdio i Smailbegović, koji kaže da su to podaci kojima raspolaže Udruženje na čijem je čelu.

– Naravno, postoje zemlje koje imaju progresivne stope, pa na određene plate imate neke više stope. Ali, u principu, kad gledamo sve skupa, mislim da su porezi i doprinosi u FBiH najveći ili među najvećim u Evropi – govori nam Smailbegović.

Za razliku od FBiH, u Republici Srpskoj porezi i doprinosi su na otprilike 52 posto, što je, u poređenju sa 70 u FBiH, znatno manje.

– Ako poslodavac danas u FBiH krene da radniku da 1.000 KM, koje je on zaradio, država otprilike u međuprostoru uzme 430, a radniku ostane 570 KM. Mi mislimo da je to ogromno davanje i da to treba smanjiti – kazao je Smailbegović, dodavši da je to u RS-u drugačije uređeno, jer država od radnika na 1.000 KM uzme 310.

U Udruženju poslodavaca FBiH, kaže nam Smailbegović, mišljenja su da bi tu stopu sa sadašnjih 70 trebalo spustiti barem na 47-48 posto.

– Mislimo da je to u ovom trenutku gornja granica s kojom još uvijek ne bismo izgubili prihode fondova – penzionog i zdravstvenog.

Dakle, mi mislimo da bi se smanjenjem te stope povećao broj zaposlenih, smanjilo crno tržište i siva ekonomija, ali i povećale plate, pa samim tim i prihodi budžetskih fondova – penzionog i zdravstvenog.

U RS-u su to očito malo bolje shvatili od ovih naših u FBiH.

Jer, vi kad dižete plate, vi i povećavate potrošnju, povećavate prihode od PDV-a, jer ljudi više zarađuju i više troše. I onda se to sve opet vraća.

Za to su potrebne ozbiljnije reforme, a očito da u FBiH ova vlast nema hrabrosti da se s time uhvati ukoštac – zaključio je Smailbegović u razgovoru za Bosnainfo.