Uvaljaju se u brašno i prže u vrelom ulju. Prije posluživanja se na đulbastije iscijedi malo limunovog soka.
Drugu verziju jela, onu koja se često priprema i u našoj zemlji, naročito u vrijeme ramazana, možete pripremiti na sljedeći način.
Ovaj recept zanimljiv je zato što se smjesa mljevenog mesa miješa sa izrendanim krompirom. Meso i prilog u jednom. Sve je naravno dobro začinjeno.
Jelo može biti i prijedlog za iftar.
Potrebni sastojci: 500 g mljevene junetine, 400 g krompira, dvije – tri glavice luka, dva česna bijelog luka, dvije kašike brašna, jedno jaje, so, biber.
Bešamel umak: malo maslaca, dvije – tri kašike brašna, pola litra mlijeka, 200 ml vrhnja za kuhanje, so, biber.
Postupak pripreme:
Luk i bijeli luk sitno nasjeckati, a krompire izribati. Dodati mljeveno meso, jaje, dvije kašike brašna, so, biber. Sve dobro izmiješati.
Oblikovati kuglice kao za faširane šnicle. Razlika u odnosu na klasične faširane šnicle je ustvari samo udio krompira koji ide u smjesu.
Đulbastije peći na malo, ali dobro zagrijanom ulju. Zbog krompira u smjesi, đulbastije će brzo dobiti lijepu, rumenu boju.
Cilj prženja nije da se đulbastije potpuno ispeku, nego samo da dobiju rumenu koricu.
Pržene đulbastije slagati u vatrostalnu posudu.
Na ulju na kojem ste pržili meso dodajte komadić maslaca. Zagrijte i dodajte dvije – tri kašike brašna.
Miješajte kako se ne bi stvorile grudvice. Ulijte mlijeko, neprestano miješajući. Dodajte vrhnje za kuhanje, so i biber po ukusu. U gotov bešamel dodajte malo naribanog žutog sira i sve prelijte preko đulbastija.
Jelo pecite 30 minuta ispod folije na 220 stepeni Celzijusa, a zatim bez folije još 15 minuta na istoj temperaturi.
Kako je jelo dosta zasitno, uz njega poslužite zelenu salatu.