Kolumne

U Goraždu čudo neviđeno: U 21. vijeku zaposlio se Rom

Gle i tog čuda - u Goraždu se u 2022. godini zaposlio Rom. I to prvi, i jedini.

FOTO: VLADA BPK GORAŽDE
FOTO: VLADA BPK GORAŽDE

Pa zar treba biti wow da neko od Bosanaca i Hercegovaca u matičnoj državi danas dobije posao. No, valjda se podrazumijeva da je Reuf Seferović (28) privilegovan pošto mu je to pošlo za rukom, a ne spada u odabrano društvo. Zaboga, pa nije pripadnik nijednog od tri konstitutivna naroda!

Zamislite kakvu bi vam trebala predstavljati čast u 21. vijeku da među više od 20 hiljada svojih sugrađana u Bosansko-podrinjskom kantonu (BPK), sa kojima biste trebali po svemu biti ravnopravni, baš vi dobijete posao.

Našeg Reufa zaposliše na pola godine. Mada, obećaše mu dati i ugovor na neodređeno. No, kod nas je obećanje uglavnom ludom radovanje.

A gdje će heroj naše priče raditi? Pa, valjda se to “podrazumijeva” u bh. društvu da je Romima “mjesto” u komunalnim preduzećima. Pojednostavljeno i narodskim rječnikom rečeno – Reuf će biti smećar.

Ovim čudom neviđenim jučer se pohvalila i SDA-ova premijerka BPK Aida Obuća, koja je za Reufa i njegovu majku Beharu priredila prijem.

I Reuf i Behara gradonačelniku Goražda, direktoru JKP “6. mart” i premijerki Obući, vjerovatno iznenađeni jer nisu očekivali ovakav preokret u svojim životima, iz sveg su se srca zahvalili na pruženoj prilici.

Reuf je ovom prilikom poručio da mu to mnogo znači te da će se svojim angažmanom dokazati i potruditi da stekne povjerenje kako bi mu nadležni osigurali stalno zaposlenje u “6. martu”.

A sada da i mi postavimo nekoliko logičnih pitanja nadležnim instancama u BPK Goražde, koja se nameću sama po sebi: Gospodo, nije li ovo diskriminacija i direktno stavljanje mete na čelo mladom Reufu? Zašto potencirate to da je, aman, jedan i prvi Rom dobio priliku za zaposlenje? Zašto bi se Reuf išta razlikovao od jednog Emira, Adnana, Vahide ili Ramize?

Nisu li Reufovo pravo na dostojanstvo i pravo na život neka od temeljnih ljudskih prava pobrojanih u evropskoj Konvenciji o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, koja je sastavni dio Ustava naše divne Bosne i Hercegovine?

Reufu ovim putem upućujemo iskrene čestitke i mnogo sreće u daljnjem angažmanu, a vladajućima u BPK da ubuduće ne diskriminišu svoje sugrađane i svakom od njih pruže jednaku šansu.