Jet set

Tina Turner u svojoj knjizi priznala da se prijavila za asistirano samoubistvo prije nego što joj je suprug donirao bubreg

Tina je u svojoj knjizi otkrila da se krajem 2016. godine prijavila u organizaciju asistiranih samoubistava dok se psihički pripremala za mogućnost umiranja.

FOTO: EPA-EFE/SEBASTIAO MOREIRA
FOTO: EPA-EFE/SEBASTIAO MOREIRA

Pjevačicin nekontrolisani visok krvni pritisak ubrzao je njeno oštećenje bubrega pa se pridružila Exitu “za svaki slučaj”.

Omiljena zvijezda umrla je u 83. godini u svom domu u Küsnachu u blizini Zuericha u Švicarskoj, nakon što se godinama borila sa zdravstvenim problemima.

Njen suprug Bach joj je donirao bubreg 2017.

U svojoj knjizi napisala je: ‘Mislim da je tada ideja o mojoj smrti postala stvarnost za Erwina. Bio je veoma emotivan zbog toga što ne želi da me izgubi, ne želi da odem’.

Slika koju je Tina objavila na sebi 22. marta 2021. pokazala je da izgleda slabo – kako je rekla svojim fanovima da je uzbuđena zbog objavljivanja svog dokumentarca ‘Tina’.

U odlomku njene knjige koju je objavio DailyMail.com, Turner je napisala: ‘Do decembra 2016. moji bubrezi su bili na najnižim nivoima od 20 posto i brzo su potonuli. I ja sam se suočila sa dva izbora: ili redovna dijaliza ili transplantacija bubrega.

‘To nije bila moja ideja o životu. Ali toksini u mom tijelu su počeli preuzimati. Nisam mogla da jedem. Preživjela sam, ali nisam živjela.

‘Počela sam razmišljati o smrti. Da mi bubrezi idu i da je vrijeme da umrem, mogao bih to prihvatiti. Bilo je dobro. Kad je vrijeme, zaista je vrijeme. Nije mi smetala pomisao na smrt, ali sam se brinula kako ću proći.

‘Jedna od prednosti života u Švicarskoj je to što je potpomognuto samoubistvo legalno, iako pacijent mora sam ubrizgati smrtonosnu drogu.

‘Postoji nekoliko organizacija koje olakšavaju proces, uključujući Exit i Dignitas. Za svaki slučaj sam se prijavila da budem član Exita.

Tina Turner otkrila je da joj je upravo u tom trenutku suprug ponudio bubreg.

Prisjetila se: ‘Rekao je da ne želi drugu ženu, ili drugi život; bili smo sretni i on bi učinio sve da nas održi zajedno, piše DailyMail.com.