Život

Fazlić za Bosnainfo: Moji učenici su do sada osvojili više od 70 nagrada na raznim takmičenjima

Koliko su mladi u Bosni i Hercegovini zainteresirani za harmoniku, tradicionalni instrument, koji je stoljećima jedan od najdražih zvukova na našim prostorima razgovarali smo s dugogodišnjim i višenagrađivanim nastavnikom harmonike Enesom Fazlićem.

FOTO: PRIVATNI ARHIV
FOTO: PRIVATNI ARHIV

On za Bosnainfo kaže da uprkos popularnim elektronskim zvukovima harmonika ima duboke korijene i budućnost koja nije upitna.

“Najbolji dokaz tome su takmičenja koja širom države okupljaju veliki broj djece i mladih koji pokazuju talenat i zavidne vještine “, ističe za Bosnainfo Enes Fazlić, nastavnik ilijaške osnovne muzičke škole koja je područna Osnovne muzičke i baletske škole “Novo Sarajevo”.

FOTO: PRIVATNI ARHIV
FOTO: PRIVATNI ARHIV

Fazlić kaže da u proteklih desetak godina nije zabilježen pad broja zainteresiranih učenika, te da nisu odustajali ni u doba pandemije, kada je strahovao da bi umjetnost mogla biti zapostavljena.

“Naprotiv. To se nije desilo, srećom. Radili smo u otežani uslovima, online, snalazili smo se kako god smo znali i prilagođavali okolnostima”, navodi Fazlić dodajući da je harmonika dijelom našeg identiteta, a od čega se ne odustaje.

Pročitajte još

Ističe da polaznici obično upišu muzičku školu na nagovor roditelja ili starijih drugara koji su imali pozitivno iskustvo tokom sticanja nižeg muzičkog obrazovanja.

Poslije, ako i nisu imali veliku želju i ljubav, zavole uz atraktivne kompozicije kao što su valceri, tango, musette i slično, i vrlo često ne odustaju.

“Mali je broj djece koja upišu muzičku školu, a koja ne idu do kraja, šest razreda koliko traje niže muzičko obrazovanje. Većina shvati jako ozbiljno i uspješno završi”, ističe Fazlić.

FOTO: PRIVATNI ARHIV
FOTO: PRIVATNI ARHIV

Do sada je iz područnog odjeljenja više od 20 učenika nastavilo školovanje u srednjoj muzičkoj školi i na muzičkoj akademiji, a neki od njih su i zaposleni u institucijama koje su pohađali.

“Moji učenici su do sad osvojili više od 70 nagrada na raznim takmičenjima. Od toga 33 prve nagrade. Od najznačajnijih takmičenja izdvojio bih Akordeonfest u Grazu i Harmonika fest u Tivtu gdje je moj bivši učenik, sada učenik drugog razreda Srednje muzičke škole,Husejn Bajraktarević osvojio prve nagrade u svojoj kategoriji”, istakao je Fazlić.

Osim Husejna prisjetio se i zavidnih rezultata Azmira Halilovića koji je trenutno zaposlen kao asistent na Muzičkoj Akademiji u Sarajevu, te Atifa Krdžića studenta Muzičke akademije koji ima deset prvih nagrada sa federalnih i internacionalnih takmičenja.

“Jako je bitno promovisati harmoniku kao instrument i posvetiti se radu s budućim generacijama. To je moj glavni cilj”, poručio je Fazlić za Bosnainfo.