BiH

Poplave u BiH: Da li nam prijeti scenarij iz 2014?

I ovaj maj je period godine sa dosta padavina, a to je u Bosni i Hercegovini uvijek upozorenje zbog mogućih poplava. Tako i trenutno našoj državi prijete poplave, a najugroženija područja su ona u dolinama rijeka Une, Save, Sane i Vrbasa gdje je vodostaj u stalnom porastu.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

U razgovoru sa bivšim gradonačelnikom grada Bihaća Šuhretom Fazlićem koji se godinama zajedno sa svojim sugrađanima bori sa poplavama, čuli smo da je bespravna gradnja kao i sječa šuma jedan je od vodećih razloga koji su uzročnici poplava. Kroz bihaćki kraj protiče 120 km rijeke Une, a čitavim tokom prijete poplave.

FOTO: FACEBOOK/BOSNOM I HERCEGOVINOM KROZ GRADOVE
FOTO: FACEBOOK/BOSNOM I HERCEGOVINOM KROZ GRADOVE
Ilustracija

-Najugroženija područja su Orašac, Vedro polje i Veliki Lug. U prijašnjim sanacijama poplava, Gradska uprava je uvijek imala dobru saradnju sa javnim poduzećima, Federalnom Upravom za Civilnu zaštitu. Vatrogasci su bili u pripravnosti i činili su sve da bi spasili stanovništvo koje je bilo zahvaćeno poplavama. – kazao je Fazlić.

Kako stoji u aktuelnom izvještaju o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, Unsko-sanski kanton je jedan od najugroženijih.

Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je tehničku intervenciju u Mjesnoj zajednici Kulen Vakuf-Zamošće , gdje se nakon izlijevanja rijeke Une vršilo ispumpavanje vode iz poplavljenih kuća.

Vatrogasna jedinica općine Bosanski Petrovac imala je četiri tehničke intervencije na ispumpavanju vode iz podruma stambenih objekata, te dvorišta.

“Pripadnici Službe civilne zaštite Grada Bihaća intervenirali su na terenu u MZ Kulen Vakuf i Orašac. Zbog obilnih padavina i slijevanja oborina sa okolnih brda došlo je podizanja vodostaja rijeke Une i Unca, te izlijevanja rijeke Une iz korita. U MZ Kulen Vakuf nekoliko objekata bilo je ugroženo, gdje su na intervenciju upućeni pripadnici Vatrogasne jedinice sa pumpama za ispumpavanje vode i vrećama sa pijeskom. U MZ Orašac izvršena je intervencija prokopavanja jednog oborinskog kanala, te uklanjanje odrona na putnoj komunikaciji Orašac – Kulen Vakuf” – stoji u izvještaju o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH.

“U mjestu Alagića Polje rijeka Bliha je poplavila jedan dio područja pomenutog naselja i ugrozila 15-ak stambenih i pomoćnih objekata. U večernjim satima rijeka Bliha izlila se iz korita poslije čega je došlo do nekontrolisanog širenja toka rijeke tako da se nakon pola sata od izlijevanja na tom mjestu sastavila dva toka rijeka , tj , Blihe i Zdene te je nastao ogroman pojas teritorija koji je poplavljen i veliki broj stambenih objekata je u kratkom vremenskom roku ostao pod vodom.” – navedeno je u izvještaju o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH.

U Srednjobosanskom kantonu, zabilježen je rast vodostaja u Gornjem Vakufu, Bugojnu, Fojnici i Daljanu.

FOTO: PRINTSCREEN/FEDERALNA UPRAVA CIVILNE ZAŠTITE
FOTO: PRINTSCREEN/FEDERALNA UPRAVA CIVILNE ZAŠTITE

Da li Bosni i Hercegovini prijeti scenarij iz 2014?

Prisjetimo se, prije devet godina Bosnu i Hercegovinu su zadesile poplave koje su ostavile velike štete stanovništvu. Na današnji dan 2014 godine, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine proglasila je stanje prirodne nesreće.

Pod vodom su bili dijelovi Kantona Sarajevo, Tuzle, Srednjobosanskog kantona te područje Zeničko-dobojskog kantona, Dobojske regije i Bijeljine.

Željezno Polje kod Žepča bilo je jedno od najugroženijih područja zahvaćeno poplavama iz 2014 godine.

“Štete su bile ogromne, 7 km puta do Željeznog Polja bilo je potpuno devastirano, oko 110 kuća je bilo uništeno, a jedno selo je potpuno iseljeno i dan danas”, rekao je Muhamed Jusufović za Bosnainfo bivši predsjednik Općinskog vijeća Žepče.

FOTO: PRINTSCREEN/FACEBOOK/ŽELJEZNO POLJE
FOTO: PRINTSCREEN/FACEBOOK/ŽELJEZNO POLJE

Stanovništvo Željeznog Polja je saniralo štetu i obnovili su oštećene objekte uz pomoć donacija.

“Islamska zajednica Bosne i Hercegovine donirala je približno milion maraka Željeznom Polju, također humanitarna organizacija “Caritas” i turska “Tika” za obnavljanje objekata koji su oštećeni poplavama”, kazao je, dodavši kako je opština pomagala sugrađanima prilikom kupovine zemljišta.

“Od 2014. godine pa sve do danas, Željezno polje nisu zahvatile poplave. Nadamo se da će tako i ostati”, rekao je Jusufović.