Retrovizor

Sjećanje na katastrofalne poplave u Sanskom Mostu

Na današnji dan prije 9 godina, Sanski Most su pogodile katastrofalne poplave. Taj 16. maj 2014. godine ostaće upisan crnim slovima u istoriji grada, a Sanjani danas šaljivo kažu kako se protok vremena od tada dijeli na prije i poslije poplava.

FOTO: INMEDIA
FOTO: INMEDIA

Kiša koja je snažnim intenzitetom padala više dana, uslovila je intenzivan rast vodostaja Sane. Do tada mirna i pitoma, rijeka je, pojačana obilnim padavinama, nasrnula na svoje obale, naselja i ljude koji žive u njima.

Njeni plitki brzaci i virovi pretvorili su se u snažnu vodenu bujicu koja je nosila sve pred sobom, a ni najstariji Sanjani ne pamte da se nekada dogodilo nešto slično. U posljednjih stotinu godina nije izmjeren tako visok vodostaj, a pretpostavlja se kako je u jednom trenutku on iznosio preko 530 centimetara.

Nikada neće biti utvrđeno koliki je uistinu nivo Sana dostigla tog kobnog dana, jer je nabujala rijeka jednostavno potopila mjerne uređaje. Gradske ulice i sokaci postali su riječni rukavci, a muljevita voda ispunila je prizemne dijelove stambenih objekata.

FOTO: INMEDIA
FOTO: INMEDIA
FOTO: INMEDIA
FOTO: INMEDIA

Narednih dana došlo je do smirivanja situacije, Sana se povukla u korito, ali u brojnim dijelovima grada ostali su “vodeni džepovi” koji su potom isušivani pomoću vodenih pumpi. Povlačenje vode ostavilo je na ulicama velike količine otpadaka i riječnog mulja.

Prema podacima nadležnih općinskih službi, pod vodom je bilo 2.075 stambenih i drugih objekata, 1.531 hektar poljoprivrednog zemljišta, uništeno je 3,5 kilometara putne infrastrukture, oštećena su dva mosta, dok je pod vodom bilo oko 2.000 hektara zemljišta.

Ukupna šteta preliminarno je procijenjena na oko 11,5 miliona maraka. U velikom pospremanju grada, koje je potrajalo nekoliko sedmica, sudjelovali su brojni volonteri iz Sanskog Mosta, ali i drugih bosanskohercegovačkih gradova. Velika pomoć stigla je od Sanjana koji žive i rade u inozemstvu, ali i drugih dobrih ljudi.

Zahvaljujući njihovim humanitarnim akcijama i prilozima, značajna novčana sredstva stigla su u ovaj grad. Isto vrijedi i za humanitarnu pomoć, koje nije nedostajalo tih dana. U proteklim godinama, zahvaljujući aktivizmu lokalnih vlasti, te saradnji s međunarodnim organizacijama i domaćim vlastima provedeni su brojni projekti saniranja šteta nastalih od poplava. Obnovljene su gotovo sve stradale javne ustanove i institucije, kao i ogromna većina oštećenih privatnih objekata, te veliki dio infrastrukture. Tačno pet godina poslije, Sanski Most umalo nije zadesio istovjetan scenario.

Predviđane su katastrofične prognoze, pa i to da će razina vodostaja biti za pedeset centimetara viša u odnosu na prije pet godina. Cijeli grad je bio na nogama i angažovani su veliki resursi kako bi se odbranili od mogućih poplava. Na sreću, takav scenario se nije obistinio, a u proteklih nekoliko dana pokazalo se kako je Sanski Most mnogo spremnije dočekao najavljivanu prirodnu katastrofu.

Prihvati notifikacije