Magazin

Čuveni kuhar Nusret ima konkurenciju: Momak napravio njegov pozlaćeni biftek za 100 eura

Svijet kulinarstva dobro zna ime šefa Nusreta Gokcea, poznatijeg kao Salt Bae, kojeg je jedno snimanje sječenja bifteka podiglo na višu ljestvicu 2017. godine.

FOTO: EXPATGUIDETURKEY
FOTO: EXPATGUIDETURKEY

Naime, njegovi teatralni potezi ubrzo su postali hit, a danas ga je to dovelo do lanca restorana u kojem poslužuje zlatni biftek vrijedan 960 eura. I dok ima onih koji su spremni da plate za ovaj specifičan trenutak, drugi kuhari su pokušali da naprave slično, i to za značajno manje novca. Bolje reći za 100 eura.

Na svom Instagram profilu kuhar Jack Mancuso iz Kalifornije podjelio je cjelokupan proces izrade zlatnog bifteka za svega 100 eura.

Jack objašnjava sam proces pripreme mesa, odnosno kako ga treba marinirati, namazati uljem i začiniti, a zatim pojašnjava način pečenja i na kraju dolazi do najzanimljivijeg dijela – pozlate.

Kuhar kaže da se zlato u listićima može kupiti za oko 23 eura, što znači da ga sa mesom, ovo jelo košta oko 100 eura.

“Iskreno, raditi sa zlatnim listićima je prava muka. Oni su veoma krhki, lome se i nevjerovatno su ljepljivi – ispričao je kuhar, a zatim pojasnio kakav je ukus ovog specijaliteta.

“Estetski izgleda sjajno. Ukusi su isti kao i kod normalnog “tomahawk steak-a”. Eto, ako želite, isprobajte sami kod kuće ovaj recept, samo što ga sigurno nećete platiti tako puno kao kod Salta Baea – zaključuje Jack.

Međutim, treba uzeti u obzir i od koga čuveni kuhar nabavlja meso, koje začine i zlatne listiće koristi, i moramo priznati, njegov biftek izgleda mnogo urednije.

Podsetimo, Bae se našao prošle godine na udaru, jer je za svoj londonski restoran tražio kuhara, kojeg bi navodno plaćao 14 eura po satu plus napojnice. Ta satnica je, međutim, jednaka cijeni pire krompira ili slatkog kukuruza u pomenutom restoranu.