Sarajevo

Šta se dešava u nargila barovima u Sarajevu: Nema okusa za vodene lule?

U posljednjih nekoliko godina u Sarajevu je prava ekspanzija nargila barova. Ovakvi lokali postali su itekako unosan posao, jer je ponuda neobična, a gostiju ne manjka.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

No, kao i u svakom poslu, tako i u ovom imaju problema. Ljubitelji uživanja ove vrste duhana koja je u aromatičnim smjesama, posljednjih dana suočeni su sa ograničenom ponudom u gotovo svim nargila barovima.

Portal Bosnainfo obišao je nekoliko nargila barova na području Sarajeva i zabilježio neobičnu situaciju. Gostiju ima, ali je ponuda aromatičnih okusa ograničena. U razgovoru sa konobarima saznali smo da je problem sa nabavkom okusa.

“Mislim da nigdje na području grada nećete naći okus pistacije. To je jedan od najtraženijih okusa u ovom periodu, a mi imamo problem sa nabavkom. Nadamo se da ćemo uskoro riješiti. Trenutno na stanju imamo pet okusa”, priča konobar jednog lokalnog nargila bara sa Baščaršije koji nije želio otkrivati detalje i zašto je problem nabaviti okuse.

Ista je situacija kako na Baščaršiji, Dobrinji tako i Ilidži.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Konobar drugog nargila bara rekao nam je da su ostali na tri okusa i da ne pamti kada im se to desilo.

“Uvijek u ponudi imamo najmanje deset okusa, ali sad je zastoj sa nabavkom. I ne zavisi to od nas, mi kao konobari samo radimo svoj posao, nije naše da radimo nabavku okusa, ja kažem gazdi šta se najviše traži, a dalje je do njega da li će baš te okuse nabaviti ili ne. Čudno jeste, raje ima, ali je naša ponuda ograničena”, priča konobar sa Ilidže za Bosnainfo.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

I šta god ko mislio o nargila barovima oni su itekako unosan posao u Bosni i Hercegovini. Iako je posao parali, neke neke gazde ne znaju kako se nositi sa velikom zaradom, pa nerijetko budu u velikim dugovanjima. No, konobari se ne žale, kažu kako su im plate dobre, redovne, a bude i bakšiša.

“Nije mi mrsko radit jer je plata dobra i hvala Bogu da je tako. Nadam se da će potrajati, a evo ide i Nova godina tako da očekujemo da sve bude puno, rezervacije su napravljene. Trenutno je početna plata za konobara sa iskustvom 1.200 KM, realno mi taj novac zaradimo u jednom danu”, priča konobar za Bosnainfo.

Generalno podaci pokazuju kako su duhanski proizvodi najprodavanija roba na crnom tržištu u Bosni i Hercegovini, u ovo spada kako duhan kao takav, ali i okusi za nargile. Istraživanja pokazuju da veliki broj građana u ovoj zemlji cigarete i duhan kupuje na taj način.

U cijelom tom vrtlogu da li je štetno ili nije, sve je više mladih koji svoje slobodno vrijeme provode u nargila barovima. I nažalost sve je više maloljetnika koji žele konzumirati nargilu, ali se to u Sarajevu još uvijek uspješno kontroliše.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Egzotična atmosfera, opuštajuća muzika i mješavina različitih aromatičnih ukusa očigledno čine nargila barove zanimljivim mjestom za okupljanje mladih.

Ostaje pitanje šta ako svi nargila barovi u Sarajevu potroše zalihe okusa koje imaju i ne uspiju nabaviti nove, da li će onda i ključ u bravu, jer mnogi na tim mjestima sjede isključivo zbog nargile?