Kolumne

"Nova Husinska buna u Tuzli"

Od svih događaja u 2022. godini izdvojio bih proteste radnika javnog sektora u Tuzli. Da se odmah razumijemo nije u pitanju onih "glupih" 1.080 KM.

FOTO: AHMED BEŠIĆ / AA
FOTO: AHMED BEŠIĆ / AA
Fotografija sa prethodnih protesta u Tuzli

Treba imati “gram pameti” pa vidjeti o kakvoj se namjeri radi. Vlada Federacije BiH u pandemiji i novoj “ratnoj krizi” već pune tri godine dijeli novac. Učinak mali ili nikakav.

“Suspendovan” je rad revizije institucija Federacije BiH. Dobili smo opće bezvlašće sa finansijskim konsolidacijama u kojim se troše milijarde KM. Suština nije u nezakonitoj redistribuciji novca. Suština je štrajk. Nije za štrajkače rješenje u 1.080 KM.

Možda vlast popusti i oni to dobiju. Problem je druge prirode. Koji? Tržište radne snage EU treba radnike. Sve je manje onih koji konkurišu za javnu službu. Mnogi taj posao smatraju privremenim rješenjem. Istina je da mnogi napuštaju posao i odlaze tamo gdje će imati veću platu, školovanje djece i veće penzije.

Odlaze vrsni policajci, vrsni zdravstveni radnici, vrsni učitelji i nastavnici, vrsni ekonomisti, pravnici, sociolozi, pedagozi, doktori i inženjeri; svi oni koji neće da trpe i rade bez nagrade i priznanja za svoj rad. Nisu to više rudari i vrijedne zanatlije i tehničari. Oni su davno otišli ili gube posljednju nadu. Štrajkuju oni za koje se mislilo da nikada neće štrajkovati. Istima neće pomoći niti vlast Federacije ili vlast Kantona Tuzla. Kanton sa najvećom populacijom se polahko prazni. Sve je manje djece u školama. Mnoge kuće su zatvorene ili napuštene. Štrajk je upozorenje.

Za sada ne postoji rješenje. Nema onih koji znaju rješenje. Došli su u vlast podobni i nesposobni.